18-06-2020

Institut za javno zdravlje hitno nabavlja testove na antitijela

Institut za javno zdravlje je juče sa firmama Glosarij i Farmegra iz Podgorice potpisao ugovore o hitnoj nabavci testova na antitjela za potrebe seroepidemiološkog istraživanja zbog aktuelne epidemiološke situacije SARS-CoV-2.


Foto: Boban Mugoša

Ukupna vrijednost tih ugovora, kojima se obezbjeđuje nabavka dvije vrste testova na antitijela, dijagnostičkih sredstava, laboratorijskih reagenasa i medicinski potrošnih materijala, iznosi 36.168,08 eura.

Prema ugovorima u koje su Dnevne novine imale uvid, krajnji rok isporuke je deset dana od dana potpisivanja.

“Na zahtjev Centra za medicinsku mikrobiologiju – Odjeljenje za virusologiju i imunologiju infekcija br – 4520 od 1.6.2020. godine zbog aktuelne epidemiološke situacije vezano za epidemiju novog korona virusa COVID-19 i potrebe seroepidemiološkog istraživanja potrebna je hitna nabavka za sljedeće: Partija 1: Anti SARS-CoV-2 IgM za VIDAS PS i Partija 2: Anti SARS-CoV-2 Elecsys za Cobas uređaj. Procijenjena vrijednost nabavke je 37.100 eura sa uračunatim PDV-om. Da bi se obavilo seroepidemiološko istraživanje potrebna je hitna nabavka traženih dijagnostikuma kako bismo u narednom periodu mogli da odgovorimo zahtjevima korisnika naših usluga”, stoji u tenderskoj dokumentaciji, gdje se navodi i da sredstva za hitnu nabavku padaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Podsjećamo, na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje održanoj u ponedjeljak, direktor IJZ Boban Mugoša je najavio da će ovih dana početi seroepidemiološka istraživanja u Crnoj Gori zahvaljujući kojima ćemo znati kakav je imunitet građana na korona virus.

“Radićemo sa dva testa, vrhunskog kvaliteta. Oba proizvode svjetski priznate firme. Pokrivaju dva antigena i uz pomoć ovih testova ćemo naći sve one koji su dolazili u dodir sa zaraženima”, objasnio je Mugoša.






Izvor: Cdm/Dnevne novine