28-02-2018

Iskonska ljepota šetališta uz Mogren

Plaža Mogren, nadomak Starog grada, zbog finog pijeska, čistog mora i skrovitosti, jedna je od prestižnijih plaža na južnom Jadranu.

Iskonska ljepota šetališta uz Mogren | Radio Televizija Budva

Čine je dvije plaže povezane tunelom, a do plaže vodi betonska staza od hotela “Avala“ duga 350 metara.

Zbog svojih prirodnih ljepota i spoja mora, pijeska, stijenja i mediteranskog zelenila, atraktivna je i van sezone kupanja, za šetače, ribolovce i avanturiste. U vrijeme južnog vjetra i jakih talasa staza nije bezbjedna, pa je treba izbjegavati.



Mogren je već decenijama omiljena plaža lokalnog stanovništva.

Plaža je dobila ime po španskom moreplovcu Mogriniju koji se tu spasio poslije brodoloma i sagradio crkvicu posvećenom svom zaštitiniku sv. Antunu.

Ova crkve se može vidjeti na ovoj staroj razglednici sa Mogrena iz tridesetih godina prošlog vijeka.

Crkva je bila posvećena katoličkom svecu Sv. Antunu Padovanskom, a posjećivali su je vjernici iz Budve na dan Sv. Antuna, koji se proslavlja 13. juna svake godine. Mještani su na misu dolazili barkama, a postojao je običaj da sezona kupanja ne počinje prije dana Sv. Antuna.

Na žalost, ova crkva danas nije sačuvana, ubrzo nakon Drugog svjetskog rata i dolaska komunista na vlast u nekadašnjoj Jugoslaviji, porušena je i pretvorena u restoran.

Dok dolazite do plaže dočekuje vas Budvanska balerina, nazvana Budvanska plesačica.



Budvanska plesačica inspirisana je jednom nezvaničnom starom pričom, koja je postala legenda o djevojci koja je bila vjerena za mornara. Mornar je otplovio na daleke pute ne bi li zaradio za zajednički život s njom. Nikada se više nije vratio, a djevojka mu je ostala vjerna i svako jutro je dolazila do ove stjene. Ona ga je godinama čekala, sve dok je jedno jutro nisu našli mrtvu na stjeni.