09-07-2020

Ispred budvanske Opštine i jutros tenzije i nedozovljen ulazak funkcionerima

Predsjednik SO Budva Krsto Radović, funcioneri DF-a i Demokrata Nikola Jovanović i Marko Marković, zajedno sa drugim odbornicima Demokrata i DF-a ni jutros nisu mogli da uđu u zgradu Opštine Budva. Privatno obezbjeđenje nije dozvoljavalo prolaz funkcionerima, a i pripadnici budvanske policije takođe su bili ispred ulaza u zgradu Opštine Budva.


Foto: Portal RTV Budva

Danas je 19-ti dan kako pojedini zaposleni Opštine Budva kao i odbornici ne mogu ući na svoja radna mjesta.

Odbornici Demokrata i Demokratskog fronta ni ovoga jutra nisu dobili odgovore na postavljena pitanja u vezi sa tim zašto oni ne mogu ući u zgradu Opštine Budva, a danas ih na ulaznim vratima dočekala i druga firma privatnog obezbjeđenja.



U jednom trenutku je odbornik Demokratskog fronta, Janko Dimić, zahtijevao da bude pušten, kao odbornik Skupštine, kako bi završio između ostalog i građanske obaveze koje ima. Privatno obezbjeđenje nije dozvolilo prolaz odborniku Dimiću nakon čega je došlo do verbalnih sukoba, a zamalo i do fizičkog.



Komandir policijske smjene koja je u trenutku bila ispred opštinskog ulaza, Dejan Rakočević je pozvao na smirivanje tenzija i ukazao na to da se sve može riješti civilizovanim putem, te da nema potrebe da bilo ko viče.



Marković je ukazao na to da se ovdje dešava nešto veće od toga da li se sa pripadnicima policije razgovara sa visočijim tonom ili ne.



"Ovdje je veći problem to što neovlašćena lica odbornicima ne dozvoljavaju da uđu", istakao je Marković u obraćanju komandiru ove smjene policije, Dejan Rakočević.

Nikola Jovanović iz DF-a je kazao je da policija sama bira koga će da štiti.

"Izbor policije je da li će štititi kriminalce ili ćete štititi legitimno izabrane odbornike, koje je izabrao narod. Ili ste na stranu kriminalaca ili naroda. Ko je naredio prisustvo policije, ministar, direktor policije? Imate li neki akt zbog koga je policija prisutna”, upitao je on ali konkretne odgovore nije dobio.

Predsjednik SO Budva, Krsto Radović je kazao kako je besmisleno da policija štiti unajmljene kriminalce obučene u obezbjeđenje, te da su upravo odbornici ti koji trebaju biti zaštićeni.

On je takođe kazao da mu je sinoć stigao mail od samozvane predsjednice Anđele Borilović (Ivanović) o zakazivanju” nekakve sjednice u subotu”.

"Kao predsjednik Skupštine nisam zakazao nikakvu sjednicu i odbornici traže da odu u skupštinsku službu da vide o čemu se radi. Molimo da dozvolite da uđemo. Vi čuvate ljude u izvršenju krivičnog djela", poručio je Radović.



Odbornik Dimić je ukazao na to da upravo privatno obezbjeđenje, zajedno sa trenutnom smjenom kojom komaduje Rakočević, pravi krivično djelo ne dozvoljavajući zaposlenima da pristupe svom radnom mjestu.

"Molim vas, ovo nije nikakav zahtjev koji nije legitiman", istakao je Dimić.

Jovanović je takođe kazao da je odbornik Dimić podnio usmeni zahtjev za pružanje asistencije i da mu policija omogići pristup radnom mjestu.



Marković je u obraćanju pristunima kazao da su oni tri po godine radili na saniranju katastrofalnog stanja koje ih je zateklo kada su došli na vlast 2016. godine, ali da je trenutna i samozvana vlast u Budvi, uz pomoć svih državnih institucija koje su, kako je istakao, zarobljene, u funkciji jedne porodice, porodice Đukanović, došli sa jednim ciljem a to je da zaduže budvansku Opštinu za 30, 40 miliona eura.




Radović je kazao da plata i dalje nema, da budvanska Opština treba da se zaduži, a da su odgovorna lica za to upravo ona koja iščitava sa spiska, te da su oni članovi OKG-a zbog kojih zaposleni ne primaju platu i zbog koga će budvanska opštine biti zadužena za tolike milione. Radović je naveo da se ponovo sprema udar, ali na građane Budve i njihove džepove. Kako je kazao, ako Budva ne radi ni Crnoj Gori ne može biti bolje.




Predstavnik Grupe građana "Građanska akcija", Božidar Vujičić je kazao da je svima manje više poznato da živimo u privatnoj državi Mila Đukanovića, te da su policajce poslali upravo oni koji podržavaju Đukanovića tj. samo predsjedništvo DPS-a. Takođe je naveo da su oni odlučili da krenu na nasilno otimanje izborne volje građana Budve. Ukazao je na to da i dalje ima vremena da se ispravi napravljena greška.


Odbornik DF-a, Janko Dimić se takođe obratio prisutnima. On je kazao da budvanska policija umjesto što pomaže kolege iz privatnog obezbjeđenja, bi zapravo trebala da sprovodi odbornike do svojih radnih mjesta, te da zgrada budvanske Opštine podsjeća na Šilerovu ulicu u Zemunu.

“Mi je nećemo srušiti, ali ćemo kriminalce iz nje istjerati”, poručio je Dimić.