23-01-2023

Istanbul dobio novu liniju metroa: Od centra grada do novog aerodroma za samo 24 minuta

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, otvorio je novu brzu metro liniju u Istanbulu, koja bi trebalo da poveže centar grada sa novim istanbulskim aerodromom koji je ocijenjen kao najprometniji u Evropi tokom prošle godine.

Istanbul dobio novu liniju metroa: Od centra grada do novog aerodroma za samo 24 minuta | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/arhiva

Prema pisanju turskih medija, metro je dug ukupno 31 kilometar i označava prvu željezničku vezu s najvećim aerodromom u Turskoj.

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja, Erdogan je rekao da je, zahvaljujući novoj liniji metroa, od stanice, odnosno dijela grada Kagithane, do aerodroma moguće stići za 24 minuta, prenosi Klix.ba.

"Metro linija će dodatno povećati mobilnost putnika i tereta, te će vjerovatno doprinijeti i stvaranju bržih veza sa Evropom", piše Daily Sabah.

Erdogan je rekao kako će tom linijom saobraćati domaći vozovi.

"Vozila domaće proizvodnje i dizajna će saobraćati ovom linijom i koristiće domaće motore. Turska je ovim projektom dokazala svoju snagu i sposobnost u izgradnji moderne podzemne željeznice. U toku su i mnogi drugi projekti, a kada ih završimo, povećaćemo mrežu istanbulskog željezničkog sistema na preko 380 kilometara", poručio je Erdogan.

Ministar saobraćaja Turske, Adil Karaismailoglu, je saopštio da će linija metroa do aerodroma biti najbrža u Evropi, a saobraćaće se brzinom od 120 kilometara na sat.