25-09-2022

Istražuju nedostatke vitamina i minerala u ishrani stanovništva CG

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) pokreće prvo istraživanje koje ispituje učestalost nedostataka vitamina i minerala u ishrani stanovništva Crne Gore.

Istražuju nedostatke vitamina i minerala u ishrani stanovništva CG | Radio Televizija Budva

(Foto: IJZCG)

"Iako su hronične nezarazne bolesti i bolesti vezane za ishranu vodeći uzrok obolijevanja i jedan od glavnih uzroka mortaliteta u Crnoj Gori, podaci o stanju uhranjenosti stanovništva vrlo su oskudni. Istraživanje o mikronutrijentima pomoći će da se bolje razumije zdravstveni i nutritivni status žena, đece i trudnica", saopšteno je iz IJZCG povodom pokretanja istraživanja.

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić kazao je da će se zahvaljujući ovim istraživanjem dobiti pouzdani podaci o trenutnom stanju u vezi s mikronutrijentima i uhranjenošću kod nekoliko ciljnih grupa koje žive u Crnoj Gori, kao i podaci o metaboličkom sindromu kod žena reproduktivne dobi.

„Rezultati koje dobijemo pomoći će nam da bolje razumijemo zdravstveni i nutritivni status stanovništva, učestalost i ozbiljnost nedostataka mikronutrijenata, kao i bolesti koje su povezane s ishranom i samim tim obezbijedimo polaznu osnovu u odnosu na koju će se mjeriti budući napredak nacionalnog programa ishrane. Takođe, generisaće se podaci, koji će omogućiti da mi kao donosioci odluka na najvišem nivou, u saradnji sa stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje, na naučno utemeljen način, osmislimo buduće strategije i načine đelovanja u cilju unapređenja ishrane i zdravlja cjelokupne populacije“, istakao je Šćekić.

On je naglasio da je posebno važno i podizanje svijesti opšte populacije o značaju pravilne i uravnotežene ishrane za očuvanje zdravlja i poboljšanje kvaliteta života, čemu će, kako je kazao, u značajnoj mjeri doprinijeti upravo direktna komunikacija s građanima koji su istraživanjem obuhvaćeni.

"Ovim istraživanjem doći će se do važnih podataka vezanih za unos mikronutrijenata (vitamina i minerala) i ishranu kod žena reproduktivne dobi, trudnica i đece kao i podataka o metaboličkom sindromu kod žena reproduktivne dobi na reprezentativnom uzorku stanovništva u Crnoj Gori. Dobijeni podaci će omogućiti da se na temelju naučnih dokaza, u saradnji s donosiocima odluka i partnerima osmisle nove strategije i načini đelovanja u cilju unapređenja ishrane i zdravlja kod grupa stanovništva koje su predmet istraživanja kao i cjelokupne populacije", kazao je direktor IJZCG dr Igor Galić.

On je naglasio da obzirom da su unparijeđenje ishrane i zdravlja stanovnišva ciljevi na čijem postizanju moramo svi zajedno da radimo, Institut za javno zdravlje moli domaćinstva u Crnoj Gori da se odazovu u što većem broju.

"Davanjem saglasnosti za učestvovanje u istraživanju anketarima MONSTAT-a, koji će posjetiti Vaše domaćinstvo i detaljno objasniti metodologiju istraživanja, doprinijećete unaprjeđenju borbe protiv nezaraznih bolesti, a takođe ćete biti u mogućnosti da provjerite svoje zdravstveno stanje obzirom da ćete imati mogućnost da pristupite Vašim laboratorijskim nalazima putem portala E-zdravlje", navodi se u saopštenju.

Da sprovedu prvu procjenu mikronutrijenata u zemlji uz procjenu prevalencije metaboličkog sindroma kod žena, kako se navodi u saopštenju, IJZCG i Ministarstvo zdravlja Crne Gore podržaće UNICEF i EU. Nalazi će se, kako su kazali, koristiti za osmišljavanje, sprovođenje i evaluaciju intervencija za poboljšanje statusa mikronutrijenata ranjivih grupa i obezbjeđenje boljeg zdravlja svih građana Crne Gore.

"Pozivam sve građane da učestvuju u ovom istraživanju. Podaci će se koristiti za smanjenje broja đece i odraslih s nedovoljno vitamina i minerala", kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Istraživanje o mikronutrijentima dio je programa podrške ranom razvoju, čiji je cilj unapređenje zdravlja i dobrobiti đece i pružanje podrške roditeljima i starateljima. Ovaj trogodišnji program trajaće do jula 2023. godine. Finansira ga Evropska unija, a sprovodi UNICEF, u saradnji s Ministarstvom zdravlja.