26-01-2021

Italija: Nova kovanica od dva eura posvećena zdravstvenim radnicima

Nova kovanica od dva eura biće u Italiji uskoro puštena u promet u znak zahvalnosti svim ljudima koji su zaposleni u zdravstvu.


Foto: Reuters

Tri miliona novih kovanica od dva eura neće biti samo dio kolekcija onih koji sakupljaju rijetke novčiće, već će biti u normalnom prometu i predstavljaju kolektivnu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima, preko ljekara, medicinskih sestara ali i svih onih koji su zaposleni u bolničkim objektima i neumorno rade u teškim uslovima pandemije koronvirusa već godinu dana, prenosi portal RTS.

Dizajnerka kovanice, Klaudija Momoni, kaže da joj je bilo bitno da im se zahvali, s obzirom na to koliko u kontinuitetu rade za zdravlje građana.


Foto: Reuters

"Ministarstvo je odlučilo da izda poseban novčić kako bi se zahvalilo svim zdravstvenim radnicima koji su toliko radili i rade za naše zdravlje i za nas. Zato mi je ovaj novčić toliko drag", kazala je Momoni za Rojters, a prenosi portal Vijesti.

Novčić predstavlja muškarca i ženu u bijelom mantilu, oboje sa maskom, uz reč Grazie koja u prevodu znači "Hvala". Riječ se nalazi između krsta i srca.

Nova numizmatička kolekcija 2021., predstavljena od strane italijanskog ministarstva za ekonomiju i finansije i Državne kovnice novca, sadrži 15 subjekata iz oblasti istorije, umjetnosti, sporta, nauke, prirode i italijanske enogastronomije.

Ministarstvo je u izjavi za štampu objasnilo da na ovaj način žele da pokažu nacionalnu ujedinjenost slavljenjem istorijskih velikana, važnih osoba iz pomenutih oblasti i svih ljudi koji čine dio italijanske kulture i tradicije, kao i zahvalnost svima koji su se borili u ovoj teškoj godini pružajući čitavom kolektivu svoje znanje i iskustvo bez ikakvih rezervi.

Datum izlaska novih novčanica i kovanice od dva eura je 26. januar, tako da iz Ministarstva ekonomije i finansija poručuju Italijanima da obrate pažnju na kusur narednih nedelja, jer će možda imati sreće da nađu u novčaniku baš ova posebna dva evra koja će možda vrlo uskoro vredeti dosta više.




Izvor: RTS/Vijesti.me