25-11-2021

Italija planira gradnju plutajućih vjetroelektrana duž obale

Naši prvi morski susjedi Italijani odlučili su da razviju mrežu vjetroelektrana na moru, duž svoje obale, a ovih dana su obavijestili javnost i da su za taj poduhvat dobili široku paletu interesa. Italijansko Ministarstvo ekološke tranzicije izvještava da nastavlja s radom usmjerenim na podsticanje razvoja nove generacije plutajućih elektrana na moru smještenih uz italijansku obalu, prenosi Morski.hr.

Italija planira gradnju plutajućih vjetroelektrana duž obale | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/ pixabay.com

Na kraju prvog kruga sastanaka i poziva za podnošenje interesa, Ministarstvo je izvijestilo da je primilo 64 iskaza interesa, od čega 55 firmi i poslovnih udruga. Osim toga, u raspravama su učestvovale tri udruženja za zaštitu okoline, WWF, Legambiente i Greenpeace, kao i sedam drugih organizacija i naučnika koji zastupaju interese u sektoru električne energije te razvoju i istraživanju na Jadranu i Mediteranu.

Najmanje 20 zainteresiranih strana predložilo je detaljne projekte, koji u mnogim slučajevima uključuju plutajuće vjetroelektrane, smještene više od 12 milja od obale. Ukupno je ispitano 40 projekata plutajućih vjetroelektrana na moru, s više od 20 prijedloga koji se uglavnom nalaze uz obalu Sicilije i Sardinije, dodatnih 10 za jadransku obalu, a ostali su raspoređeni između Jonskog i Tirenskog mora.

Italija je krenula aktivno sa postavljanjem temelja za razvoj svog offshore energetskog sektora. Ministarstvo je usredsređeno na politiku održivosti zemlje, a mnoge odgovornosti za energetsku politiku prebačene su na novo ministarstvo nakon što ih je prethodno nadziralo šire usmjereno ministarstvo za industriju.

Objavljujući rezultate prvog kruga sastanaka, novo ministarstvo je kazalo da je u planu daljnji krug sastanaka. Očekuju da će istražiti moguće sinergije koje proizlaze iz nabavke više postrojenja u istim morskim područjima, nakon čega namjeravaju podijeliti svoja iskustva s udruženjima za zaštitu okoline i ostalim učesnicima.

Započeli su radovi na prvoj vjetroelektrani, projektu koji se sastoji od 10 vjetroturbina u blizini luke Taranto u južnoj Italiji.

Predloženo je više od 50 projekata vjetroelektrana za lokacije duž talijanske obale. Predložen novi projekt za vode Brindisija u južnom Jadranu, koji bi s 1,2 GW mogao postati prva velika vjetroelektrana u Italiji.

Izvor: bokanews.com