22-01-2021

Iva Bajković dobitnica nagrade Udruženja novinara Crne Gore

Novinarka i nekadašnje glavna i odgovorna urednica RTV Budva, Iva Bajković dobitnica je godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore, za online izvještavanje tokom juna, jula i avgusta u Budvi.Kako je Bajković, kazala za portal RTV Budva, godišnja nagrada Uduženja novinara Crne Gore velika je satisfakcija za sav njen dosadašnji minuli rad.

"Godišnja nagrada Udruženja novinara Crne Gore je velika satisfakcija za sav dosadašnji minuli rad. Priznanje da je neko to i primjetio. Ove godine je prati i jubilej 150 godina novinarstva u Crnoj Gori i zato sa pravom treba da se zapitamo danas gdje smo mi i naša profesija? Koliko smo uspjeli da sačuvamo naš profesionalni kredibilitet i pravo na slobodno iznošenje istine, jer na stranu sva politička i ideološka lutanja, istina je jedna jedina i naša profesionalna obaveza je da je učinimo vidljivom svima", kazala je.

Ona je istakla i to da se novinari danas na žalost suočavaju sa sve većim izazovima za svoju profesiju.

"Našu profesiju potčinjavaju trenutnim zahtjevima političara i vlasnika kapitala. Uz sve navedeno borimo se sa svakodnevnim tehnološkim izazovima i cenzurom koja je sve izraženija. Sve nas to tjera da se svakodnevno pogledamo u ogledalo i suočimo prvo sa našim slabostima, a zatim i svijetu da pogledamo u oči i punih usta izgovorimo: Da, ja sam novinar i branim vaše pravo na istinu. Zato jesmo važni i zato su ovakva simbolična priznanja važna da nas podsjete zašto smo tu i šta je naša osnovna dužnost", zaključila je Bajković.

D.P.