02-08-2016

Ivančević: Budvi je potreban novi kulturni koncept

Ivančević: Budvi je potreban novi kulturni koncept | Radio Televizija Budva

"Budva je, pored svih problema, izazvanih političkom, ekonomskom i moralnom krizom, razapeta između dva kulturna modela.

Prvi model, po kojem se Budva nekada prepoznavala, je onaj u kojem smo imali institucije kulture, kulturne sadržaje i kulturnu produkciju.

Danas možemo da konstatujemo da Budva ima Gradski orkestar koji jedva preživljava, nema Folklorni ansambl sa narodnim orkestrom, niti više ima Muzičku školu. Nema kulturne produkcije. Nema naših izvornih kulturnih sadržaja, koji bi baštinili milenijumsko kulturno i istorijsko nasljeđe drevne Budve.

Sve je svedeno na uvoz kulturnih sadržaja, na "tezge" čiji sadržaji upravo odgovaraju tom izrazu. Imamo pijačnu logiku i atmosferu u budvanskoj kulturi, baš kao i u budvanskom turizmu.

"Grad Teatar", festival kojem moramo vratiti i sačuvati sve odlike jedne ozbiljne kulturne institucije, u opasnosti je da bude obesmišljen i potisnut bukom i nekulturom. Ono što danas Budva nudi gostima kao "kulturnu" ponudu je taj drugi "kulturni" model, koji je najniži oblik kiča i sub-kulture. Taj nekulturni i anti-kulturni obrazac onemogućava da se bilo što vrijedno i kvalitetno desi, organizuje i održi u kulturi Budvi. Takvom stanju se mora stati u kraj.

Naša izborna lista "Cdu i građani; volimo Budvu!" će promovisati novu, osmišljenu i održivu strategiju u kulturnoj politici Budve. Spriječićemo dalji sunovrat našeg grada i naše opštine novom kulturnom politikom. Grad Teatar je, prije trideset godina, stvorio podlogu za rađanje jedne nove Budve, a danas ga ta ista Budva, bačena na koljena jednom pogrešnom katastrofalnom politikom, guši divljaštvom i primitivizmom.

Odlučni smo da to spriječimo. Povratićemo ugled i značaj ove kulturne manifestacije, kao što ćemo obnoviti Gradsku muziku, Folklorni ansambl sa narodnim orkestrom i Muzičku školu. To je naše obraćanje građanima Budve, to je naša obaveza koju ozbiljno i iskreno prihvatamo. Spasimo Budvu, čuvajmo Budvu, volimo Budvu", navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragan Purko Ivančević, nosioc liste "Cdu i građani: Volimo Budvu!".