04-12-2020

Izabrana nova Vlada Crne Gore

Crnogorski parlament danas je, glasovima parlamentarne većine, izabrao novu Vladu, čiji je predsjednik Zdravko Krivokapić. Za izbor nove Vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika, glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, a jedan uzdržan.


Foto: Screenshot/Vijesti

"Zaklinjem se da ću dužnost vrštiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Tako mi Bog pomogao", rekao je Krivokapić.

Nakon polaganja zakletve novi premijer je zahvalio poslanicima na podršci i rekao da se nada da će njihov zajednički rad biti u korist Crne Gore.

"Rad, red i odgovornost neka bude mjera ove vlade", poručio je on.

Potpredsjednik Vlade je jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova je Sergej Sekulović, odbrane Olivera Injac, a vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Resor ekologije, prostornog planiranja i urbanizma vodiće Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra crnogorski predsjednik Milo Đukanović, na osnovu zahtjeva tri koalicije koje su, poslije izbora, obezbijedile parlamentarnu većinu.


(MINA News/Vijesti)