15-08-2019

Izbjegavajmo stvaranje otpada

Otpad je nešto što svakodnevno proizvodimo, te nastojimo da bezbjedno zbrinemo i odložimo, a prva aktivnost u pravcu odgovornijeg odnosa prema svojoj okolini, je upravo nastojanje da se otpad smanji. U produžetku vam donosimo praktične savjete kako smanjiti i izbjeći otpad.

Izbjegavajmo stvaranje otpada | Radio Televizija Budva

Kupujmo samo proizvode koji su nam neophodni. Prije odlaska u kupovinu napravite listu.

Izbjegavajmo proizvode za jednokratnu upotrebu kao što su vlažne maramice, žileti, papirne ili plastične čaše, tanjiri, plastični pribor za jelo, kuhinjski papirni ubrusi, papirne salvete, foto aparati i ostalo.

Izbjegavajte proizvode lošeg kvaliteta koji ubrzo postaju otpad.

Nosimo svoju torbu (ceker) za kupovinu, ne samo kada idemo u nabavku hrane, već stalno, tako ćemo izbjeći gomilanje plastičnih kesa lošeg kvaliteta i izdržljivosti, koje ubrzo nakon upotrebe postaju u stvari otpad, i nepravilno dobačene zagađuju naše rijeke i okolinu.

Kupujmo sredstva za održavanje lične higijene i higijene domaćinstva u pakovanjima koja mogu da se dopune. Na ovaj način ćemo izbjeći kupovinu nove ambalaže svaki put, a i korisnije je za kućni budžet. Takođe kupujmo veća pakovanja ovih sredstava, koja će nam duže trajati.

Koristimo baterije koje možemo da punimo kada se isprazne, koristimo punjače za baterije. Upotrebom baterija koje su pune, smanjujemo otpad od baterija i do 500 puta, a stare baterije predstavljaju opasni otpad jer sadrže teške metale koji su izuzetno opasni.

Staru odjeću, nameštaj ili knjige, ne bacajmo u kontejner, poklonimo ih prijateljima ili dobrotvornim ustanovama ili second – hand radnjama.

Kupujmo robu od recikliranog materijala ili u ambalaži koja je ekološka. pokušajte birati veća pakovanja za proizvode koje više koristite. (Npr. umjesto pet kesica maslina, kupite teglu, i kad potrošite masline, teglu iskoristite za nešto drugo.)

Na radnom mjestu i kod kuće radije komunicirajte e-mailom, nego faksom ili poštom. Štampajte samo one stranice koje vam zaista trebaju i štampajte dvostrano .

Prazne kertridže odnesite u firmu koja vrši njihovo ponovno punjenje. Osim što na taj način čuvate okoliš, ova mala akcija sa vaše strane stvara poslovnu aktivnost i pomaže nastajanje novih radnih mjesta. Reciklirani ketridž je 40% jeftiniji od novog.
Pokušajte izbjeći kupovinu nepotrebnih stvari, posebno u vrijeme proslava i praznika: planiranjem izbjegnite pretjeranu kupovinu hrane, ukrasa i poklona.



Sljedeći put kada budete trebali da kupite nekome poklon, zašto ne kupite “nematerijalni” poklon, poput karata za koncert, masažu, kurs, itd. - uživanje bez proizvodnje otpada! Svakako nastojte da vaš poklon ne bude upakovan, pakovanje zamjenite mašnom i posvetom.

Alat koji vam treba posudite od komšije ili prijatelja, na taj način takođe izbjegavate stvaranje otpada.
Koristite štedne slijalice. Štedne sijalice koriste 80% manje električne energije i traju 6 do 8 puta duže!

Uvijek radije odaberite dugotrajnije proizvode od jednokratnih – oni proizvode velike količine otpada!