12-06-2019

Izgradnjom novih objekata budvanska rivijera u ovoj sezoni dobila oko 10.000 smještajnih kapaciteta

Pad prometa u privatnom smještaju obilježio je početak ove sezone, što će rezultirati ogromnom posjetom u glavnoj sezoni, mišljenja je Petar Ivaković, predsjednik Sektora turističkih agencija u Crnogorskom turistučkom udruženju.

Izgradnjom novih objekata budvanska rivijera u ovoj sezoni dobila oko 10.000 smještajnih kapaciteta | Radio Televizija Budva

"Dosadašnji tok je jasno pokazao pad prometa posebno u privatnom smještaju, ali vrijeme je glavni krivac, nema drugih grešaka za koje bi se mogli uhvatiti kao na primjer cjenovnu politiku, danas ljudi pri rezervaciji smještaja odmah gledaju vrijeme i naravno da niko ne bi rezrevisao smještaj u mjestu gdje je u narednih 15 dana najavljena kiša, tako da se određeni broj gostiju uppte i nije odlučio za dmor u ovom periodu ali to će se odraziti na kasniji tok sezone čiji je udarni dan 16 jul za sada, a on će se pomjerati ka početku jula, ali već se vidi da kako je sunce obasjalo Evropu postoji veće intresovanje za rezervacije posebno individualne. Hotelijeri su bili vrlo konkurentni sa cijenama i privatni smještaj je tu podbacio, prošle godne imali smo problmatičan jun i takođe smo imali lagani podbačaj koji je kasnije nadoknađen" kazao je Ivković za TV Budva.

Razloge za lošiju posjećenost možemo naći i u drugim faktorima naročito u još aktivnoj građevinskoj sezoni.

"Ako govorimo o Budvi, pričamo o destinaciji od Buljarice do Jaza i znamo da smo još uvijek u radovima što je neprihvatljivo ali evo zabrana stupa na snagu za nekoliko dana iako je formalno gradnja u prvoj i drugoj zoni stopirana svjedoci smo da se još radi, to vidimo mi i to vide turisti, i to ih spriječava da dođu. Produženje građevisnke sezone treba neodbravati i sankcionisati jer njenim produženjem, sami sebi kidamo granu na kojoj sjedimo" istakao je Ivković.

Svaka sezona ima svoje osobenosti pa i ovogodišnja.

"Meni je svaka sezona nova lekcija, pa tako i ova. Trendovi koji prate ovaj posao se minjenjaju, način razmišljanja, formiranja cijena i morate pratiti kokurenciju iz dana u dan i plasirati cijene u skladu sa svojom kokurencijom. Izenađuje me veliki broj visokoškolaca koji neće da rade ovaj posao i prvo pitaju za platu pa za opis posla i to me negativno izenanđuje" zaključio je Ivković.

Izgradnjom novih objekata, procjene su, da je budvanska rivijera u ovoj sezoni dobila 10.000 novih smještajnih kapaciteta.