02-06-2016

Izložba fotografija sa omladinskih radnih akcija ORB „Vukica Mitrović - Šunja“

Na Trgu palmi, 5. juna sa početkom u 19h, Društvo za očuvanje budvanskog kulturnog nasljeđa „Feral“, priređuje izložbu fotografija sa omladinskih radnih akcija ORB „Vukica Mitrović - Šunja“ - institucije koju je 25. maja 1978. godine osnovala Opštinska konferencija Saveza socijalističke omladine Budve.

Izložba fotografija sa omladinskih radnih akcija ORB „Vukica Mitrović - Šunja“ | Radio Televizija Budva

Brigada je okupljala mlade ljude - altruiste koji su bili spremni da na mjesec dana ostave svoje porodice i poslove, spremni da propuštaju ispitne rokove da bi radili na obnovi i izgradnji, kako svog grada, tako i gradova širom bivše Jugoslavije.





„Vukica Mitrović - Šunja“ je bila udarnička brigada koja je sa ponosom nosila ime heroine rođene na Svetom Stefanu, brigada sačinjena od uzornih omladinaca iz Budve koji su zahvaljujući svom trudu, radu i zalaganju tri puta zaredom bili odlikovani plaketom „Veljko Vlahović“, najvišim odlikovanjem Savezne konferencije, kao i Novembarskom nagradom Opštine Budva.



Izložba pod nazivom „Hej, haj brigade“ će prezentovati objektivom ovjekovečene trenutke sa trase na kojoj su brigadiri prolili mnogo znoja i zaradili brojne žuljeve, trenutke druženja uz pjesmu, smijeh i zvuke gitare u naselju, suze prolivene na rastanku, kao i ljubavi koje su se tamo rađale, a koje traju i dan danas. Biće to podsjetnik na neke druge vrijednosti i vrijeme kada nije bilo delegiranja odgovornosti, kada se nije čekalo da nadležni organi pozovu na akciju - vrijeme kada su se mladi osjećali nadležnim za dobrobit svog grada, i moralnu odgovornost da nešto preduzmu... vrijeme kada se njihov glas čuo i imao veliku težinu, zahvaljujući svemu što su pokazivali na djelu.



NVO „Feral“ je aktivna od oktobra 2015. godine, i za cilj ima očuvanje budvanskog kulturnog i duhovnog nasljeđa. Njeni članovi su do sada organizovali izložbu fotografija iz kolekcije Anta Urbana, koncert „Džez kao životna igra“ - omaž poznatom džez umjetniku Nikoli Mimu Mitroviću, u okviru kojeg su prikupljana sredstva za Školu sa osnovno muzičko obrazovanje iz Budve, karnevalski igrokaz koji je ušao u program budvanskog međunarodnog turističkog karnevala, kao i brojne poetske večeri u Starom gradu.