17-11-2022

Izložba slika budvanskog akademskog slikara Darka Mandića otvorena u Zemunu

Izložba slika Darka Mandića otvorena je sinoć u zemunskoj galeriji Stara kapetanija. Mandić se predstavio sa 15 slika nastalih u poslednje dvije godine.

Izložba slika budvanskog akademskog slikara Darka Mandića otvorena u Zemunu | Radio Televizija Budva

Fopto: privatna arhiva

Izložbu je otvorila kustoskinja galerije Branka Milutinović, a muzički uvod u izložbu bio je nastup novosadskog kompozitora Dimitrija Beljanskog.


Foto: privatna arhiva

"Slika je izraz slikareve introspekcije u viđenom, a vibracije svetlosti intuitivni dar u njegovom stvaralaštvu. Taj razgovar sa dušom je igra tonskih zvukova boje gdje se iznjedruju suptilne rafinirane gradacije i prizori doživljenog. Emocionalna stanja su pretočena u energiju stvaralačkog koja doseže filozofske dubine povratku izvoru", istakla je kustoskinja izložbe Branka Milutinović.



Mandić je tom prilikom o svom radu kazao da on u svojim slikama pokušava da dokuči stvarnu prirodu stvari:

"Slikam fragmente stvarnosti i fiksiram ih u neodređenom prostoru i suspendovanom vremenu metafizičke koncepcije. Na mojim platnima forme nagoveštavaju nestajanje, slike kao da teže da se raspadnu na horizontu, kao da žele da napuste svoje tjelesne granice, gotovo su metafora ljudske potrebe da ponovo otkrije sopstvenu dimenziju na otvorenom prostoru, bez više barijere”.


Foto: Privatna arhiva



Izložba budvanskog akademskog slikara Darka Mandića bice otvorena do 27. novembra ove godine.


Iz biografije Darka Mandića:

Darko Mandić je rođen 1965. godine u Sremskoj Mitrovici, Srbija. U Budvi živi od 1970. godine. Školovao se u Budvi, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i na Cetinju gde je na Fakultetu likovnih umjetnosti diplomirao u klasi Smaja Karaila , na odseku slikarstva. Zaposlen je u JU „Muzeji i galerije Budve“. Imao je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu: izlagao u Podgorici, Budvi, Baru, Kotoru, Beranu, Bijelom Polju u Crnoj Gori, u Italiji u Trstu… Član je Udruženja likovnih umjetnika Budve.