30-09-2018

Izložbom "Evolution" završava manifestacija"Dani evropske baštine"

Galatea Gallery iz Podgorice i JU "Muzeji i galerije Budve" priredili su izložbu slika akademskog slikara Đorđa Rašovića pod nazivom "Evolution" u Galeriji "Marko Krstov Gregović"u Petrovcu kao posljednji događaj u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", koja se ove godine realizuje pod sloganom "Umjetnost dijeljenja".

Izložbom

Na otvaranju izložbe naglašeno je da Đorđe oslanjajući se na likovno obrazovanje koje je stekao na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, slobodno, hrabro i vrijedno kreće na put gradeći sopstvemi likovni jezik i osvajajući svoje mjesto na savremenoj crnogorskoj likovnoj sceni, imun na savremene trendove i eksperimente u oblasti novih medija i raznovrsnih umjetničkih praksi, opredjeljuje se za tradicionalan način izražavanja, koristeći tehnike ulja i akrilik na platnu, ostajući vjeran sebi i svojim porivima, inspiraciju za svoje radove crpi iz snova.

Iz predgovora istoričarke umjetocti Maje Dedić značajno je zapažanje da Đorđe slika bajkoviti ezopovski životinjski svijet lisica i vukova, transponovane ljudsko-životinjske figure, susret ljudskog i životinjskog tijela, autoportrete prekrivene sjenama i maskama i priča o realnosti sa drugim likom samo su neke od tema koje su predmet istraživanja u ovoj seriji radova kojima predstavlja svoje višegodišnje istraživanje i sazrijevanje.



Iz slike u sliku,umjetnik pronicljivo,vedro i spontano razvija sličan motiv, varirajući ga u više kolorističkih kompozicionih varijanti, stvarajući maštovite prizore. Slike su ekspresivne, dinamične, sa snažnim simboličkim nabojem. Odlikuje ih traživački duh, pronalaženje uvijek novih likovnih rješenja i velika umjetnička radoznalost.

Posvećen je detaljima, koji kompoziciju čine posebnom.Boje su čiste, snažne, zvučne i odišu svježinom. Često su postavljene komplementarno ili u toplo hladnom kontrastu, čime podupiru autorove snažne i dinamične i iznad svega maštovite kreacije.

Izložba, koju će zainteresovana publika moći da vidi narednih desetak dana, je otvorena uz pohvale slikaru da u svom radu, na krajnje prepoznatljiv i autentičan način, ostvaruje neobične likovne vizije, pune raskošne lirske osjećajnosti i neiskvarenog sentimenta.