21-05-2020

Izrael planira da ukine obaveznu samoizolaciju za putnike iz Crne Gore

Dok se ograničenja međunarodnih putovanja postepeno ukidaju uslijed pada broja zaraženih novim koronavirusom, Izrael razmatra da ukine mjeru samoizolacije za putnike iz pet zemalja, među kojima je i Crna Gora.

Izrael planira da ukine obaveznu samoizolaciju za putnike iz Crne Gore | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

O inicijativi su razgovarali zvaničnici tamošnjih ministarstava zdravlja i turizma i Aerodromske uprave, prenio je javni servis Kan. U skladu sa njom, osim putnika iz Crne Gore, u samoizolaciju ne bi morali da idu ni ljudi koji stignu iz Grčke, Gruzije, sa Kipra i Sejšela.

Plan, koji još nije zvanično odobren, tokom ljeta bi imao pilot fazu u okviru koje bi zvaničnici pažljivo pratili efekte politike otvorenih granica sa pet zemalja u kojima je stepen oboljelih od virusa COVID-19 veoma nizak.

Kako prenosi Times of Israel, u toku su i razgovori sa Austrijom o dodavanju te zemlje na listu.

Podsjetimo, u Izraelu je na snazi zabrana ulaska za strance i zahtijeva se 14-dnevna samoizolacija za Izraelce koji stižu iz inostranstva.

Ranije ove sedmice, Izrael je učestvovao na sastanku osam zemalja sa niskom stopom oboljelih (Austrija, Australija, Češka, Danska, Grčka, Novi Zeland i Singapur), na kom je razgovarano o ponovnom otvaranju granica i ubrzavanju turizma.

Zvaničnici su ocijenili da je opasnost od ponovne infekcije među zemljama koje su učestvovale na sastanku veoma mala, a da bi ukidanje barijera za putovanja pomoglo oporavku trgovine i turizma.





Izvor: Cdm