15-04-2019

Izviđački odred “Budva” obilježio sjećanje na zemljotres

Povodom obilježavanja 40 godina od razornog zemljotresa u Crnoj Gori, starješina izviđačkog odreda “Budva”, Nikola Pavićević, jutros je u Baru obilježio sjećanje na ovaj nemili događaj.

Izviđački odred “Budva” obilježio sjećanje na zemljotres | Radio Televizija Budva

Opština Bar je danas pripremila program obilježavanja 40 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. zadesio Crnu Goru i razorio primorje od Ulcinja do Boke, uzrokujući brojna ljudska stradanja i ogromne materijalne štete. Cilj cjelodnevnog programa, navode iz Opštine, jeste da se oda počast svim ljudskim i materijalnim gubicima, kao i da se šira javnost edukuje o postupanju u vanrednim situacijama.

Program je jutros na platou ispred sportske dvorane “Topolica” u 9 sati otvoren smotrom pripadnika spasilačkih jedinica i timova koji djeluju u vanrednim situacijama–Direktorata za vanredne situacije MUP, Službe zaštite Opštine Bar, Uprave pomorske sigurnosti, Mornarice VCG, CB Bar, Doma zdravlja, DOO „Lovstvo” Bar, Crvenog krsta Bar, Izviđačkog odreda “24. novembar”, Kluba radio-amatera “Bar”, Ronilačkog kluba “Južno more” i Planinarskog kluba “Rumija”.

Oni će učenicima barskih osnovnih i srednjih škola do 14 sati demonstrirati metode intervencija, a učiće ih o bezbjednosnim rizicima u vanrednim situacijama.