23-09-2020

Jedna od najtoplijih jeseni u posljednjih 60 godina?

Gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti meteorolog Dušan Pavićević rekao je da bi ova jesen mogla bi biti među 10 najtoplijih u posljednjih 60 godina, što govore podaci Evropskog centra koji su objavljeni 15. septembra, a koji važe za sljedećih šest mjeseci.

Jedna od najtoplijih jeseni u posljednjih 60 godina? | Radio Televizija Budva

„Vjerovatnoća je oko 60 odsto što je prilično visok procent. Vjerovatnoća da količina padavina bude van normale nije velika“, rekao je Pavićević.

Meteorolog kaže da treba znati da su oktobar, a posebno novembar i decembar najkišovitiji mjeseci u najvećem dijelu Crne Gore.

„Kad kažemo najveća količina padavina u jednom mjesecu to ne znači da će biti mnogo kišnih dana. Na Cetinju je za 18 sati, tj. od juče od dva sata popodne do jutros u osam sati palo 190 litara vode“, rekao je Pavićević.

Kaže da su u poslednje vrijeme intenzivnije padavine, a klimatske posljedice mogu da budu razlog tome.

Pavićević kaže da svi grmljavinski procesi mogu biti opasni.

„Moguće je reći da postoje povećani uslovi za grmljavinu, tačno locirati grom nije lako i nije moguće bez meteoroloških radara. Kada grmi čovjek ne treba da bude na čistini, u vodi, da bude ispod drveta, to su stvari koje znamo od vajkada“, istakao je Pavićević.