16-04-2016

Jelušić: Ako ne dobijemo zakupca, sami ćemo održavati Ričardovu glavu

Novi tender za zakup najatraktivnijeg dijela kupališta Ričardova glava ispred Starog grada biće raspisan za desetak dana, kazao je Pobjedi direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Predrag Jelušić.

Jelušić: Ako ne dobijemo zakupca, sami ćemo održavati Ričardovu glavu | Radio Televizija Budva

On dodaje kako po prethodnom tenderu, koji je raspisan u januaru, nije donijeta odluka.

"U skladu sa odlukom tenderske komisije i Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, postupak za zakup ovog i još sedam do deset kupališta biće ponovljen. Očekujemo da tada dođemo do zakupaca", kaže Jelušić.

Na pitanje ko će brinuti o plažama koje na licitacijama ne dobiju upravljače, on odgovara da je to obaveza Morskog dobra.

"Čak i da ne dobijemo zakupca za Ričardovu glavu ili bilo koje drugo kupalište, ona će biti spremna za sezonu. Morsko dobro ima obavezu da ih održava, čisti i stavi u funkciju kupača i turista", objasnio je Jelušić.

,,Morsko dobro“ ove godine raspisalo je tendere za zakup 391 kupališta, što je 42 više nego ranije, kada ih je bilo 349. Jelušić, koji je direktor Morskog dobra od prije mjesec, kaže da je tenderska procedura, nakon uočenih nedostataka i zaustavljanja postupka odlučivanja, sprovedena po jasnim instrukcijama Upravnog odbora.

"Do danas su zaključene oko dvije trećine ugovora. Očekujem da će procenat ugovora o zakupu kupališta biti i 90 odsto. Kao direktor, samo mogu da konstatujem da sve mora biti sprovedeno shodno Zakonu, po jasnoj proceduri. Oni koji smatraju da su u postupku povrijeđena neka njihova prava imaju pravo žalbe. Svako ko misli da je na bilo koji način zakinut, kroz postupak, bodovanje ili vrednovanje ponude, ima pravo žalbe tenderskoj komisiji. Ukoliko to ne da rezultate, postoje institucije države i sudstva, gdje to može biti riješeno kroz zakonsku proceduru", ukazuje Jelušić.

Spor u odlučivanju o zakupu kupališta nastao je zbog greške u tenderu jer je od ponuđača tražena potvrda lokalne uprave javnih prihoda, a ne od Poreske uprave, pa je Morsko dobro zaustavilo postupak.

Reagovali su mnogi ponuđači, UO je donio odluku da se odluči po prispjelim ponudama, i pored grešaka u tenderu, a tadašnjeg direktora Mihaila Đurovića zadužio da zbog nastale greške pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti. Đurović je nešto kasnije podnio ostavku. Kada je izgledalo da će se sleći prašina i odluke o zakupima donijeti u skladu sa preporukama Upravnog odbora, Ričardova glava završila je u Specijalnom tužilaštvu.

Jedan od ponuđača, Đorđe Popović, podnio je 1. marta krivičnu prijavu protiv Draška Cerovića, Ljubomirke Vidović i Rajka Malovića, zaposlenih u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom, zbog zloupotrebe službenog položaja, zato što mu nijesu dali u zakup to kupalište. Početna cijena godišnjeg zakupa na licitaciji bila je 18.592 eura, a Popović je ponudio 55.250 eura.

Iz Morskog dobra su dan kasnije dokumentaciju u vezi sa tom plažon dostavili Vrhovnom državnom tužilaštvu „radi uvida i ocjene zakonitosti rada Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u pomenutom slučaju“.