19-06-2017

Jelušić: Skandalozna finansijska opterećenost Grada teatra

U Gradu teatru se suočavaju sa problemima koji su globalno finansijske prirode, a pojmovi teatra i finansijskog poslovanja, inače sadržaji izvještaja nezavisnog revizora, međusobno se potpuno isključuju, istakao je predsjednik Savjeta Grada teatra prof. dr Siniša Jelušić.

Jelušić: Skandalozna finansijska opterećenost Grada teatra | Radio Televizija Budva

On je naglasio da je ustanova od revizora dobila negativan izvještaj o poslovanju.

"Radi se o skandaloznoj finansijskoj opterećenosti ove ustanove, neizmirenim obavezama koji prelaze milion eura, nedomaćinskom poslovanju, odsustvu kontrole i racionalnog korišćenja budžetskih sredstava. Smatramo da je zaključivanje ugovora, koji su štetni za ustanovu, doveli do enormnog, dijelom neopravdanog, trošenja budžetskih sredstava", kazao je Jelušić.

Revizija poslovanja taksativno se odnosi na 2016. godinu.

"Ta revizija je potrajala toliko zbog usaglašavanja računa sa Opštinom Budva kao osnivačem do 2012, godine, a ni tu ne možemo reći da je početak. Postoji jedan veliki period, koji traje najmanje deceniju, gdje se gomilaju finansijski problemi, kao i problemi donošenja nekih odluka koje su, možda, mogle biti drugačije i koji nas u ovom trenutku opterećuju. Tako da na jednoj strani imamo pitanje neophodne repozicije kada je program i koncept u pitanju, a na drugoj strani pitanje neophodnog zaokreta kada su poslovanje i sistemi finansiranja u pitanju", kazala je v.d. direktora Grada teatra Milena Lubarda Marojević.

Kako je istakla, iz problema finansijske prirode izaći će sporo, na reviziju se čekalo dugo, a u plan sanacija ući će nakon realizacije ovogodišnjeg festivala.

"U međuvremenu, vraćamo dugove. Od 17. februara do danas, na račun javne ustanove je uplaćeno 415.318 eura, od kojih je za otplatu dugova iz prethodnog perioda plaćeno 323 hiljade eura. U tom periodu su još samo izmirene zarade zaposlenih i to zaključno sa martovskom zaradom", naglasila je Lubarda Marojević.

Kada je riječ o odgovornosti za postojeće finansijsko stanje u Gradu teatru, Jelušić je kazao da postoji određena zakonska procedura i da se izvještaj revizora procesuira preko osnivača, Skupštine Opštine Budva.