03-08-2020

Joksimović: U Crnoj Gori trend umirivanja epidemiološke situacije

U Crnoj Gori prethodnih dana zabilježen je trend stabilizovanja ili umirivanja epidemiološke situacije, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović.

Joksimović: U Crnoj Gori trend umirivanja epidemiološke situacije | Radio Televizija Budva

“Neka izrazita tendencija opadanja ne bih se usudio da kažem, ali neki trend stabilizovanja ili umirivanja aktivnosti, čini se da postoji u posljednjih sedam do osam dana, iako je to i dalje visok nivo obolijevanja za našu populaciju", rekao je Joksimović u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

Kako piše portal RTCG-a, Joksimović je kazao da su i ohrabrujući podaci za proteklu nedjelju, jer, kako je naveo, u pet od sedam dana bilo je manje od 70 oboljelih po danu.

"Što je bilo dosta ohrabrujuće, u odnosu na onu nedjelju prije kad smo svaki dan imali preko 90 oboljelih", rekao je Joksimović.

On je kazao da je dobro što u Crnoj Gori iz dana u dan nema porasta broja novooboljelih.

"To je pozitivan pokazatelj, inače je najbitniji pokazatelj taj broj novoinficiranih po danu", naveo je Joksimović.

Govoreći o vakcini protiv Kovida 19, Joksimović je rekao da je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 139 vakcina u fazi predkliničkog istraživanja, a da je 26 ušlo u fazu kliničkog ispitivanja.

"Kad je riječ o našoj populaciji, čini se da ćemo i narednu zimu, a možda čak i do sljedećeg proljeća bitku voditi bez vakcine”, zaključio je Joksimović.




Izvor: Mina