10-11-2017

JPMD doniralo četvoro kolica Savezu udruženja paraplegičara

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom doniralo je Savezu udruženja paraplegičara Crne Gore četvoro specijalnih kolica koja su izrađena za potrebe olakšanog kretanja po plaži i pristupa moru lica sa smanjenom pokretljivošću i osoba sa invaliditetom.

JPMD doniralo četvoro kolica Savezu udruženja paraplegičara | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno iz JPMD, kolica su donirana Savezu na čuvanje, održavanje i dalje korišćenje.

Tokom primopredaje, predstavnici Saveza Udruženja su isprobali sva kolica i konstatovali, u prisustvu predsjednice Udruženja Nataše Borojević, da su ona u ispravnom stanju i da nema uočenih nedostataka.

Kako se navodi, kolica su podobna i za korišćenje na pristupnim rampama i mehaničkim dizalicama za potrebe lica sa invaliditetom i osoba sa smanjenom pokretljivošću, koje Javno preduzeće realizuje u Budvi, Baru, Tivtu i Kotoru.

Podsjeća se da je Javno preduzeće početkom ljeta izgradilo pristupnu rampu za lica sa invaliditetom u Budvi na Slovenskoj plaži (gradska plaža ispred hotela Park), i da je početkom oktobra počela izgradnja pristupnih rampi u Baru na Topolici i u Tivtu na ponti Seljanovo.

Završetak radova očekuje se, kako je saopšteno, krajem novembra, odnosno početkom decembra tekuće godine.

Najavljeno je da će pred početak ljetnje sezone naredne godine mehanička dizalica za pristup moru osoba sa invaliditetom biti postavljena na Žutoj plaži u Kotoru.

Za potrebe lica sa invaliditetom na ljeto će, kako se navodi, biti postavljene i specijalne kabine za presvlačenje na četri navedene lokacije u Budvi, Baru, Tivtu i Kotoru.

“Uvažavajući potrebe lica sa smanjenom pokretljivošću i osoba sa inavlidtetom, JPMD posvetilo je posebnu pažnju pri izradi navedenih rampi i pratećih sadržaja, vodeći računa da budu zastupljene na najfrekventnijim plažama u primorskim gradovima, gradeći ih u potpunosti u skladu sa smjernicama Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore”, kaže se u saopštenju.