01-02-2018

JU Muzeji i galerije Budva - februar u znaku Ljubišinih dana

Kulturni život Budve u februaru će tradicionalno biti u znaku Ljubišinih dana, najavljuju iz Javne ustanove Muzeji i galerije.

JU Muzeji i galerije Budva - februar u znaku Ljubišinih dana | Radio Televizija Budva

U ovoj godini će akcenat staviti na dva važna projekta - obilježavanje 80 godina od prvog otkrića nekropole, i reaktualizaciju Ljubišinih dana.

U modernoj galerijji će biti predstavljeni i umjetnici koji su imali značaja na nivou Crne Gore u modernoj umjetnosti.

Planirana je međunarodna saradnja i predstavljanje značajnih autora sa strane.

"Cilj nam je da uspostavimo određene saradnje sa određenim evropskim centrima. Imamo dogovor sa italijanskim gradom Bolcanom, da predstavimo apstrakciju 20ih godina prošlog vijeka u našoj modernoj galeriji", kazala je direktorica JU Muzeji i galerije Lucija Đurašković.

JU ima zadatak da vodi računa o pokretnim i nepokretnim dobrima u gradu.

Prioritet broj jedan u ovoj godini, po riječima direktorice Đurašković, biće radna kozervacija radna konzervacija ranohrišćanskog mozaika.

Budžetom opštine Budva za ovu godinu JU Muzeji i galerije opredijeljena su sredstva od 1, 150, 000 eura, od čega je 300,000 planirano za vraćanje duga po osnovu reprograma za poreze i doprinose, a planirana je i sanacija šest zgrada u kojima se čuva kulturnio blago, a koje nisu renovirane od zemljotresa, kazala je Đurašković.