03-04-2019

JU Muzeji i galerije Budve na Sajmu knjiga u Podgorici

JU Muzeji i galerije Budve predstaviće se na 14. međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja koji se održava 4–11. aprila 2019. godine u garaži Delta sitija.

JU Muzeji i galerije Budve na Sajmu knjiga u Podgorici | Radio Televizija Budva

Najzačajnije publikacije koje je JU Muzeji i galerije Budve objavuila u skorijem periodu svakako su: Monografija Jovana Jova Ivanovića, urednice Dragana Ivanović I mr Lucija Đurašković Kapitalno djelo – Monografija Jovana Jova Ivanovića iz štampe je izašla u novembru 2018. godine.

Pored JU Muzeji i galerije Budve, izdavač je i Narodna biblioteka Budva. Urednice izdanja su: mr Lucija Đurašković i Dragana Ivanović – istoričarke umjetnosti. Finansijsku podršku za izdavanje ove monografije pružilo je Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Budva.

Značaj slikara Jova Ivanovića za Budvu i samim tim ove monografija koja će čuvati njegovo nasljeđe opisan je u tekstu mr Lucije Đurašković: „Budvanska Moderna galerija svoj osnivački zamajac, trajanje i uspon duguje svom sugrađaninu, slikaru, pedagogu i njenom dugogodišnjem rukovodiocu Jovanu Jovu Ivanoviću.

Od početka njenog rada, Jovo je, sa neizmjernom ljubavlju i entuzijazmom u nju ugradio dio svoje vizionarske ličnosti, kao i svoj neobično primamljiv pokretački duh s namjerom da podstakne,
oplemeni i razvije kulturni habitus jedne male sredine, kakva je Budva, susretom sa vrhunskim imenima kako domaće, tako i evropske, internacionalne, likovne scene.

Uporedo sa zalaganjem i radom na usponu Moderne galerije, Jovan Ivanović ostvaruje svoje impozantno slikarsko djelo.

Vječiti zaljubljenik u Budvu, grad u kome je rođen i more kojim je okružen, navodi da svaki pristup tumačenju njegovog slikarstva, pred nama, uvijek nanovo, otkriva kroz harmonični vatromet boja, raskošno plavetnilo osobene vizije Mediterana…”
Naši pisci i njine aure, autora Gojka Čelebića

Knjiga „Naši pisci i njine aure“ donosi četiri ogleda o piscima iz dalje i bliže prošlosti Crne Gore. Prvi po redosledu je esej o popu Dukljaninu, drugo poglavlje posvećeno je Njegoševoj dvjestogodišnjici, treće i najobimnije poglavlje je studija o Stefanu Mitrovu Ljubiši kao diplomati, dok
je poslednje poglavlje knjige – „Seksualnost u ratu“, posvećeno je romansijeru Miodragu Bulatoviću.

Drugo izdanje zbornika „Zidine nad nemirnim morem”, urednika Dušana Medina i Gorana Pajovića.

Drugo izdanje zbornika radova o Kastelu i Lazaretu objavljeno je budući da je tiraž prvog (200 primjeraka) još 2016, odmah po objavljivanju razdijeljen, kao i jer knjiga nije bila predstavljena u Petrovcu, iako je za njega primarno tematski vezana. Objavljivanje ovog izdanja podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore, u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu. 

Radovi o antičkoj Budvi (1938-1940.), urednika Dušana Medina
„Radovi o antičkoj Budvi (1938-1940.)” je publikacija koju je, u okviru Evropske godine kulturne baštine, povodom obilježavanja značajnih jubileja – 80 godina od otkrića antičkih nekropola u Budvi i 15 godina postajanja i rada Muzeja grada Budve priredila JU Muzeji i galerije Budve.

Ovo izdanje sadrži pet tekstova koji imaju primarno stručno-naučni karakter a koji su štampani krajem tridesetih i
sa početka četrdesetih godina prošlog vijeka, pošto su nekropole otkrivene blizu Starog grada Budve.

Zbornik radova sa simpozijuma „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“ Zbornik radova plod je rada Trećeg međunarodnog interdisciplinarnog naučnog simpozijuma
„Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“ , održanog 27. i 28. februara 2018. godine, u okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Ljubišini dani“.

Učesnici Simpozijuma, renomirani domaći i strani naučni radnici i stručnjaci za jezik i književnost, saopštenja su predstavili na četiri sesije. O izuzetnosti učesnika, zanimljivim i inspirativnim saopštenjima koja otvaraju puteve novim istraživanjima, najbolje svjedoči ovaj zbornik, u kome su radovi poredani po redosljedu izlaganja.

U okviru 14. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja boće predstavljena monografija Jovana Jova Ivanovića u petak 5. aprila u 15 časova u sali za promocije na sajmu.

Prvo predstavljanje ove monografije se desilo u Modernoj galeriji, koju je upravo Jovo Ivanović osnovao
1972. godine.

Na predstavljanju će govoriti Ljiljana Zeković, Petrica Duletić, Dragana Ivanović i mr Lucija Đurašković, dok će moderatorka biti Itana Lalović.

Autori tektova u monografiji su Ljiljana Zeković, mr Lucija Đurašković, Dragana Ivanović, Dragutin Vujanović, Žorž Budaj, Miro Glavurtić, Milan Coko Marović, dr Miodrag Kolarić, Đorđe
Kadijević, Antun Karaman, Nikola Vujošević, Čedo Vuković, Olga Petrović, Stevan Luketić, Dragan Radovanović, Slobodan Bobo Mitrović, Mladen Lompar, Branka Bogavac, Ognjen Radulović, dr
Miroslav Luketić, Ljubica Miljković, Petrica Duletić, mr Nela Savković Vukčević i Marija Ivanović.

Recenzentkinje knjige su Ljiljana Zeković i Petrica Duletić, a grafički dizajn je radio Velimir Perunović.
Jovan Jovo Ivanović rođen je u Budvi, 22. oktobra 1932. godine u trgovačkoj porodici.

Po završetku osnovnog obrazovanja u Budvi, jedno vrijeme je lutao i tražio oblast koja ga interesuje.
Krenuo je u cetinjsku Gimnaziju, pa zatim se obreo u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novo koja se duboko urezala u njegov život, kao i kasniji stvaralački rad.

Zanimljivo je istaći, da je Ivanović u istoj školi diplomirao na odsjeku za vajarstvo kod prof. Draga Đurovića. Potom, odlazi u Beograd kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put, jer je od čuvenog slikara i profesora poprimio strast za slikanjem mora i svijeta koji njemu pripada. Poslije Beograda, usavršavao se u Francuskoj i Italiji, a studijsko putovanje imao je u Čehoslovačkoj.

Prvu izložbu organizovao je u svom rodnom gradu 1964, u zgradi “Zeta filma” poslije koje je krenuo sa aktivnijim
prezentacijama u Italiji, Austriji, Belgiji.

Od 1964. član je ULUCG-a, od kada učestvuje na mnogim
značajnim kolektivnim izložbama ovog Udruženja. Bio je aktivni učesnik Cetinjskog salona jugoslovenske umjetnosti “13 novembar” na Cetinju, na kojem je, 1974. godine dobio i nagradu.

Više puta je učestvovao na čačanskom salonu “Nadežda Petrović’’.
Od prve izložbe, pa sve do današnjih dana, slavi ljepotu svoga drevnog grada jer je Budva bila i ostala prisutna u svim njegovim porama. Ljubav prema Budvi, nesebično je dokazao i kroz
nastojanje da je poveže sa istinskim i pravim umjetničkim tokovima kroz utemeljenje Moderne galerije, koju je sa uspjehom vodio preko tri decenije.

Kako je zapisala Olga Perović: “Jovo je u Galeriji radio na način onih uglednih crnogorskih stvaralaca koji su shvatili značaj stvaranja evropske kulturne klime u Crnoj Gori, dajući dosta svoje energije na kvalitetno uobličavanje institucije na uštrb svog ličnog umjetničkog rada".