06-11-2020

Kadović: Počela kampanja "Stop neregistrovanim vozilima"

Nacionalna kampanja pojačane kontrole saobraćaja, pod nazivom "Stop neregistrovanim vozilima", čiji je cilj spriječavanje učešća neregistrovanih i vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole, počinje danas i trajaće do nedjelje, 8. novemra, kazao je za naš portal zamjenik komandira budvanske policije Željko Kadović.


Foto: Privatna arhiva, Portal RTV Budva

"Uprava policije, shodno analitičkom praćenju stanja oblasti saobraćaja i upoređenjem podataka po broju registrovanih vozila u odnosu na prethodnu godinu došla do saznanja o povećanju broja neregistrovanih vozila, i vozila kojima je istekla važnost saobraćajne dozvole koje učestvuju u saobraćaju", naveo je Kadović.

Takođe, kako dodaje, određeni broj vozila učestvuje u saobraćaju bez registarskih tablica, odnosno bez propisanog broja registarskih tablica, a kako je objasnio u razgovoru za naš portal.

"Umjesto dvije postoji samo jedna, obično na prednjoj strani vozila, ili umjesto tri na priključnim vozilima, obično na prednjoj strani vučnog i na zdanjoj strani vučenog vozila, nerijetki su slučajevi da su na vozilima istaknute neodgovorajuće registarske oznake - papirne, plastične, ili od nekih drugih materijala koje svakako nije izdao nadležni organ)", pojasnio je on.

Prema riječima Kadovića, cilj akcije je poboljšanje stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, sa posebnim akcentom na aktivnosti usmjerene prema vozačima koji upravljaju neregistrovanim vozilima, vozilima kojima je istekla važnost saobraćajne dozvole, kao i vozilima koja nemaju istaknute registarske tablice tj. koje nemaju propisan broj registrskih tablica.

U ovoj akciji, pored već navedenog, Kadović dodaje da će se posebna pažnja posvetiti prekršajima davanja na korišćenje neregistrovanog vozila na upravljanje drugom licu, što je svakako kažnjivo po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, a pažnja će biti usmjerena i na vozila koja nemaju propisane registarske tablice.

Kako napominje, vozač ne može da upravlja vozilom na osnovu polise i računa o plaćenom tehničkom pregledu već isključivo na osnovu važeće saobraćajne dozvole ili eventualno potvrde o podnešenom zahtjevu za registraciju vozila koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, tj. mjesna nadležna filijala.


N.D.