02-07-2020

Kako da maline traju duže nakon kupovine?

Kako bi maline duže trajale nakon kupovine, stavite ih u posudu koju pokrijete vlažnim papirom i ostavite u frižideru. U slučaju da ste planirali da ih jedete isti dan ostavite ih na sobnoj temperaturi.


Foto: Getty Images

Ako vam je plan pojesti maline odmah nakon kupovine ne morate se zamarati trikovima koji produžavaju svježinu, niti ih spremati u frižider jer će na sobnoj temperaturi imati najviše ukusa i mirisa. No ako želite ostaviti maline za sjutra, tada se potrebno malo angažovati. Najprije proberite sumnjive komade, one koji su suviše mekani ili su se počeli kvariti pa ih stavite u frižider.

Maline perite uvijek neposredno prije nego što ćete ih pojesti kako se ne bi prebrzo pokvarile. Kako bi trajale i do nekoliko dana, maline stavite u posudu koju pokrijte vlažnim papirom pa ostavite u frižideru. Maline možete prethodno potopite u vodi sa sirćetom, baš kao i jagode. Ne brinite se, ukus sirćeta se neće kasnije osjetiti.

Više od nedjelju dana maline će preživjeti jedino zamrznute. Želite li ih sačuvati u zamrzivaču, najprije ih operite, osušite na papirnatim ubrusima i nakon što se osuše, stavite ih na tanjir u jednom sloju pa prebacite u zamrzivač. Nakon nekoliko sati ih izvadite, prebacite u posude za zamrzavanje.

Izvor: Punkufer.hr