23-06-2022

Kako da se sunčate bez griže savjesti

Iako ponekad nerado govorimo o starenju, ipak je ono sastavni dio života. Izborom odgovarajuće njege moguće je umanjiti vidljive znakove ovog procesa, učiniti kožu jedrijom, a ten blistavim. I dok bore ne možete potpuno da uklonite, ipak jedan tip starenja možete izbjeći već danas. Riječ je o fotostarenju – prevremenom starenju kože usljed izlaganja UV zračenju. Nije vam potreban nikakav magičan štapić, već preparati sa zaštitnim faktorom.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Koje djelove tijela ne smemo zaboraviti da zaštitimo, kako da kožu na pravi način pripremite za ljeto i šta nam cijena govori o proizvodima za sunce...?

Šta uvijek treba da vam se nađe u torbi?

Nanošenjem odgovarajuće kreme za sunčanje svakako ćete se zaštititi od štetnih UV uticaja. S druge strane, redovno korišćenje zaštitnog faktora će vašoj koži pružiti neophodnu njegu i hidrataciju, spriječiti pojavu fleka i smanjiti mogućnost za nastanak bora. Znajte da je samo zaštićena koža zdrava koža. Zato ne zaboravite da uvijek u torbi i na svojoj koži imate kremu s odgovarajućim faktorom zaštite. Nanosite je redovno i budite sigurni da će vam vaša koža biti zahvalna.

Cijena nije presudna za izbor kvalitetne kreme za sunčanje

Krema za dnevnu upotrebu treba da ima minimalno zaštitni faktor 30 kako bi zaštitila tijelo od direktnog izlaganja suncu. Ono što je takođe bitno da znate jeste da najskuplje kreme obično nijesu i najkvalitetnije, te cijena ne mora da bude glavni parametar pri izboru vašeg omiljenog saveznika na suncu.

Male pripreme za bezbrižnije uživanje na suncu

Uši, vrat i sljepoočnice su, vjerovali ili ne, djelovi tijela koje najčešće zaboravimo da namažemo, zato dobro pazite da li ste sve otkrivene djelove tijela pokrili tankim slojem kreme. Stručnjaci savjetuju da se krema nanosi 20 minuta prije izlaska napolje na područja koja su u direktnom dodiru sa suncem i preporučuju da kremu uvijek nosite sa sobom, pogotovo ukoliko znate da ćete boraviti napolju cijelog dana. To znači da ukoliko trenirate ili se bavite nekom drugom aktivnošću na otvorenom takođe treba da zaštitite svoju kožu. Zbog pojačanog znojenja, preporuka je da koristite vodootporne losione za zaštitu od sunca. Uz to, birajte široku i laganu garderobu, a osim naočara za sunce zaštitite i glavu šeširom ili kačketom. Ove male pripreme omogućiće vam da uživate u omiljenom godišnjem dobu bez bojazni da ćete da ugrozite vašu kožu i zdravlje.

Izvor: Super žena/B92