13-08-2020

Kako nedostatak vode utiče na ljubimce?

U vrijeme veoma visokih temperatura svima je potrebna voda. Njome se najlakše rashladimo i osvježimo. Kako je ljudima potrebna voda za ugodan topao dan, tako je važna i kućnim ljubimcima.

Kako nedostatak vode utiče na ljubimce? | Radio Televizija Budva

Foto: Shutterstock

Psi nerijetko proliju vodu koju ste im ostavili u posudici dok se ne vratite sa posla. Nije to nikakva agresivnost niti dosada. Psi vole da se rashlade vodom, pa nerijetko stanu šapicama u posudu sa vodom. Neki umiju da se zapljuskuju vodom prednjim šapama po bedrima i stomaku. Vlasnik bi trebalo da prati koliko njegov pas pije vode. To nam može pokazati mnoge važne stvari.

Koliko pije vode bez ikakve aktivnosti, koliko nakon skakanja i trčanja. To nam može pomoći i da uvidimo eventualni zdravstveni problem kod psa. Na koje zdravstvene tegobe ukazuje voda. Ukoliko pas pije premalo vode, to može da prouzrokuje dehidrataciju ili otkazivanje organa. Ovo može čak dovesti i do uginuća životinje.

Sa druge strane, ako pas pije previše vode, to može izazvati nadutost trbuha, smanjenje elektrolita, a to dalje može da dovede do zastoja rada srca i bubrega. Previše vode može da bude pokazatelj i šećerne bolesti. Velika žeđ može biti prouzrokovana hipokalemijom, odnosno smanjenom količinom kalijuma u krvi.

Psima se, kao i drugim sisarima, preporučuje između 44 i 66 ml vode po kilogramu težine. Naravno, oni će vodu piti i prema svojim potrebama. To znači da, recimo, ako psi jedu više suvu nego vlažnu hranu – onda će piti i više vode.

Količina vode zavisi i od veličine i aktivnosti psa. Ako planirate negdje na odmor sa svojim ljubimcem, ponesite mu dosta svježe tečnosti da bi mogao da se osvježi. Ne ostavljajte ga u kolima.

Ako ne možete da povede svog ljubimca na odmor, postarajte se da mu bude prijatno bez vas. Nađite nekoga od povjerenja ko će da ga pričuva i ko će mu pružiti svu potrebnu negu, pažnju i ljubav dok vi niste tu, kako biste bezbrižno putovali, prenose Nezavisne.

Izvor: Vijesti