07-09-2020

Kako organizam pokazuje da mu nedostaju vitamini i minerali?

Tijelo nam daje mnogo informacija, uključujući i ono što se događa unutar njega, što se ne može vidjeti. Važno je da obratimo pažnju na simptome kako bismo ponovo mogli da dobijemo hranljive materije koje su nam potrebne da bismo se osjećali dobro.

Kako organizam pokazuje da mu nedostaju vitamini i minerali? | Radio Televizija Budva

Slabi krvni sudovi, grčevi u nogama, perut i ispucala kosa su samo neki od pokazatelja da našem organizmu nedostaju vitamini i minerali.

Nedostatak vitamina C
Ukoliko vam se na nogama ili nekom drugom djelu tijela pojavi velika modrica, a niste se udarili, moguće je da u organizmu nemate dovoljnu količinu vitamina C.

Ovaj vitamin pomaže u stvaranju kolagena, koji je ključan za stvaranje krvnih sudova. Često dobijanje modrica može da ukaže na oslabljene kapilare. Osim toga, stres i pušenje smanjuju nivo vitamina C u tijelu, pa je važno da se unosi u dovoljnoj količini.

Nedostatak vitamina B12
U tom slučaju je moguće pojavljivanje lezija nalik na ulkus u ustima ili pukotina sa strane usana.

“Viđam ljude kojima nedostaje taj vitamin. U tom slučaju u ishranu uvrstite više živinskog mesa, nemasno crveno meso i jaja.

Ukoliko ste vegetarijanac, to će biti malo veći problem, ali može da bude od pomoći konzumiranje mlijeka biljnog porijekla, poput bademovog, pirinčanog, sojinog ili kokosovog, ali i žitarice”, objašnjava Olivia Vagner, registrovana dijetetičarka.

Nedostatak masnih kisjelina
Ako primjete da vam se koža peruta nakon češanja po glavi, nemojte odmah pomisliti da imate perut.

To može da se događa i kada ne unosite dovoljno zdravih masnih kisjelina u organizam.

“Esencijalne masne kisjeline, poput omega-3, su lubrikant za naše tijelo. Bez toga će se ono “osušiti”.

Konzumirajte ribu barem dva puta nedeljno kako biste dobili dovoljno omega-3. Druge masne kisjeline, poput alfa-linolenske kiseline (ALA), takođe su važne.

Naći ćete ih u orasima i semenkama lana”, objašnjava Stejsi Smol, dijetetičarka specijalizovana za medicinsku prehranu.

Nedostatak vitamina grupe B
"Biotin, jedan od vitamina B grupe važan je za zdravu i jaku kosu, ali važna je i folna kiselina, vitamin B9. Njen nedostatak prouzrokuje tanku i lomljivu kosu", kaže Stejsi Smol i preporučuje povećan unos žitarica, ali i spanaća, koji je odličan izvor folne kiseline.

Nedostatak bakra
Ako vam kosa izgleda neuobičajeno prosjedo u poslednje vrijeme, provjerite da li unosite dovoljne količine bakra u organizam.

“Bakar ima ulogu u proizvodnji melanina, što kosi daje njenu boju. Razmislite o testiranjunivoa bakra u tijelu ukoliko vam kosa postane prebrzo sijeda ili se to dogodi iznenađujuće rano, recimo u 20-im godinama iako u porodici nema takvih slučajeva”, kaže Olivia Vagner.

Nedostatak cinka i vitamina A
Ukoliko vam ruke nisu glatke već na njima imate male crvenkaste izbočine, moguće je da vam u ishrani nedostaje cink i vitamina A. Radi se o keratozi pilaris koja zahvata unutrašnju stranu ruku.

“Mnogi pacijenti imaju te male crvene izbočine koje ne svrbe. U takvim slučajevima uvijek provjeravam njihov novo cinka i vitamina A”, kaže Smol.

Cinka najviše ima u živinskom mesu, humusu i sjemenkama bundeve. Dinja, između ostalog, sadrži dva snažna antioksidansa, a to su vitamin A i vitamin C, i jedan i drugi su zaslužni za stvaranje kolagena koji obnavlja oštećeno tkivo, usporava proces starenja kože i daje joj lijep, svijež izgled.

Nedostatak vitamina D
Konstantan umor uprkos dovoljnoj količini sna, može da bude znak da je nivo vitamina D u tijelu hronično nizak.

“Nakon što ljudi počnu da unose više vitamina D, fantastično je čuti kako ponavljaju da imaju više energije”, kaže Smol i dodaje da ne treba pretjerivati jer se ovaj vitamin deponuje u organizmu.

Ako želite da obezbjedite dovoljnu količinu ovog vitamina, posegnite za mliječnim proizvodima, poput mlijeka i jogurta ili mlijekom koje nije životinjskog porijekla, kao što su bademovo i sojino mlijeko, prenosi Reader's Digest.

Nedostatak magnezijuma ili kalcijuma
Magnezijum i kalcijum igraju važnu ulogu u kontrakciji mišića. Neravnoteža kalcijuma, magnezijuma i kalijuma ima veliku ulogu u pojavi ili izostanku grčeva.

Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u krvi i mišićima. Odličan izvor magnezijuma su sjemenke bundeve, banane i avokado.

Dovoljno kalcijuma dobićete iz mliječnih proizvoda, suvih smokvi, a ima ga i u kelju i soji.

Nedostatak vlakana
Preporučena prosječna dnevna količina vlakana za muškarce je 38 grama, a za žene 25. Kada ne jedemo dovoljno vlakana, često može da dođe do pojave zatvora.

Cjelovite žitarice su odličan izvor i svakako ih treba uvrstiti u ishranu. Takođe, zatvor može prouzrokovati i manjak magnezijumaa u tijelu, pa se pobrinite da ga unosite dovoljno.



Izvor: N1