26-01-2018

Kaluđerović: Od danas Javna rasprava o Nacrtu odluke o naplati naknade za komunalno opremanje bespravnih objekata

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno sagradjenih objekata, kako je predvidjeno Zakonom o planiranju i izgradnji je 15. jul ove godine.

Kaluđerović: Od danas Javna rasprava o Nacrtu odluke o naplati naknade za komunalno opremanje bespravnih objekata | Radio Televizija Budva

Opština Budva utvrdila je Nacrt Odluke o naplati naknade za komunalno opremanje bespravnih objekata, nakon prethodno održane konsultacija sa zainteresovanim subjektima u periodu od 22. do 29. decembra prošle godine, kazao je u razgovoru sa Danijelom Benić, načelnik Službe Ninoslav Kaludjerović.

On je pozivao sve gradjane da uzmu učešće u Javnoj raspravi koja će počev od danas, trajati 15. dana.

Kako da legalizujete bespravno podignti objekat?

Vlasnici bespravnih objekata treba nadležnim organima lokalne uprave – Sekretarijatima da podnesu zahtjev za legalizaciju, na propisanom obrascu, dostupnim na web sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Legalizacija bespravnog podignutog objekta podrazumijeva:
– podnošenje zahtjeva za legalizaciju lokalnom sekretarijatu, elaborat premjera objekta i izvod iz katastra nepokretnosti
– pokretanje postupka otkupa zemljišta kod organa nadležnog za imovinu
– rješavanje plaćanja naknade za komunalno opremanje zemljišta (na primorju i naknade za investitore)
– dostavljanje dodatnih dokumenata
– dobijanje rješenja o legalizaciji
– upisivanje u katastar nepokretnosti


Na sve koji budu gradili suprotno propisanoj proceduri primjeniće se mjere predviđene Zakonom:

- donošenje Rješenja o uklanjanju objetka
- prekršajne i krivične sankcije
- utvrđivanje naknade za korišćenje prostora do uklanjanja objekta
- utvrdjivanje uvećanih poreza za bespravne objekte
- nemogućnost legalizacije

Kako Kaluđerović ističe do sada je, što se tiče opštine Budva, predato svega 50-tak zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, što je mali broj u odnosu na planove Ministarstva održivog razvoja i turizma.

PROGRAM JAVNE RASPRAVE

1.Javna rasprava o Nacrtu odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte traje 15 dana od dana objavljivanja dokumenata na web sajtu Opštine Budva počev od 26.januara 2018 godine, zaključno sa 10.februarom 2018.godine.

2. Nacrt Odluke će biti:
-objavljen na sajtu Opštine Budva : www.budva.me
-dostavljen odbornicima SO Budva ;
-objavljen u sredstvima javnog informisanja.

3. Zaključak Predsjednika Opštine sa programom Javne rasprave, biće objavljen na sajtu Opštine i drugim sredstvima informisanja.

4. Centralna Javna rasprava biće održana u glavnom amfiteatru „Akademije znanja“ 05.02.2018 godine. sa početkom u 12h.

5.Organ nadležan za sprovođenje Javne rasprave je Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

6.Zainteresovani subjekti mogu svoje komentare, mišljenja, primjedbe i sugestije dostavljati u pisanoj formi na adresu Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, Trg slobode 3. ili u elekronskoj formi na e-mail: legalizacija.objekata@budva.me, najkasnije do 10.02.2018 godine.

7.Služba za naplatu naknade će razmotriti primjedbe, predloge i sugestije učesnika javne rasprave i sačiniti izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.