09-08-2018

Kamioni na trotoaru, pješaci na bulevaru

Problem sa kojim se susreću naši sugrađani, pogotovo u ranim jutarnjim časovima, je uzurpacija trotoara kod trgovinskih objekata zbog snadbijevanja.

Kamioni na trotoaru, pješaci na bulevaru | Radio Televizija Budva

Zakon je regulisao ovu materiju, ali se u dobroj mjeri ne poštuje, kazne nisu djelotvorne, a saobraćajna kultura je na niskom novou.

"Rješenje je u razgraničavanju građevinskog zemljišta od privatne svojine, kao i plansko građenje objekata sa pratećom infrastrukturom", kazao je pomoćnik sekretara Sekretarijata za komunalno stambene poslove, Aleksandar Popović.

Član 60 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima kaže da je zabranjeno parkiranje na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kad je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pješake najmanje širine 1,6 metara, koji ne smije biti uz ivicu kolovoza - što u ovom slučaju nije ispoštovano.

Popović navodi da je došlo do uzurpacije djela državne imovine.

"Vlasnik marketa Franca je napravio jedan improvizovani parking prostor, koji je obilježio znakom. Parking je isključivo namijenjen za korisnike marketa Franca, i za njihova dostavna vozila", ističe Popović.

Ukoliko se nastvi sa uzurpacijom ovog prostora koji je u vlasništvu države Crne Gore, Popović navodi da bi Sekretarijat mogao da ogradi taj prostor, ali da to svakako nije u interesu građana, već da bi prije trebalo poraditi na saobraćajnoj kulturi.