14-06-2021

Katič i Sveta Neđelja - Na pjeni od mora i predanja

Po mnogima, Petrovac je najljepše mjesto Budvanske rivijere, sa 300 sunčanih dana godišnje. Kristalno čisto more izvajalo je pitomu obalu sa dvije peščane uvale – gradskom plažom i plažom Lučice, i većim brojem „divljih“ plaža, koje gledaju na dva ostrva, Katič i Svetu Neđelju.

Katič i Sveta Neđelja - Na pjeni od mora i predanja | Radio Televizija Budva

Ostrva Katič i Sveta Neđelja nalaze se na oko kilometar od gradske plaže. Crkva je rustičnog izgleda, manjih dimenzija i jednostavne arhitektonske konstrukcije.



O nastanku crkve na ostrvu Sveta Neđelja postoji više legendi. Prema jednom predanju, crkvu je na ostrvu podigao moreplovac grčkog porijekla koji se nasukao na treće, podvodno ostrvo. Danas se to treće, podvodno ostrvo zove Donkova sjeka.

Druga priča kazuje da su crkvu podigli mornari iz Boke koji su služili na austro-ugarskom brodu Zenta, potopljenom u Prvom svjetskom ratu. „Zentu“ su potopili saveznički brodovi na nekoliko kilometara od obale, ostavivši mornare u moru. Ipak, Paštrovići su pohitali i svojim barkama spasili što su više mornara uspjeli, a oni su u znak zahvalnosti i sjećanja, podigli crkvu Svete Neđelje.



Crkva je razrušena u razornom zemljotresu koji je 1979. godine pogodio Crnu Goru i ponovo je obnovljena i osveštana 2007. godine. Ona predstavlja ujedno i zanimljivu znamenitost i ukras petrovačkog zaliva. Zato se brojni turisti usude da otplivaju do nje i zazvone crkvena zvona.