11-07-2014

Kažnjen budvanski taksista

Nakon što su Azerbejdžancu naplatili čak 117 eura za vožnju od Budve do Kotora, Komunalna policija oduzela je juče vozilo budvanskog taksi udruženja “Allo taxi” i izrekla 1500 eura kazne firmi jer je konstatovano da je vozilo radilo mimo pravila.

Kažnjen budvanski taksista | Radio Televizija Budva

Vozač, Danilo Čabarkapa iz Pljevalja, kažnjen je sa 150 eura. Utvrđeno je da je papreni račun izdat nepropisno, prenosi portal vijesti.me.

Nakon što smo objavili da je Azerbejdžanac, imućni biznismen koji je doputovao u Crnu Goru na svadbu prijatelju, platio taksi uslugu na relaciji Budva - Kotor nevjerovatnih 117 eura, uslijedila je akcija budvanske policije kako bi se to vozilo evidentiralo. Registarske oznake BD AU 904 policija nije imala u evideniciji taksi prevoznika, iako to taksi udruženje ima licencu. Nedostajala je licenca za to vozilo, koje izdaje opštinski Sekretarijat za privredu i finansije. Zato je naloženo svim saobraćajnim patrolama da bijelu “reno lagunu”, na kojoj piše da pripada “Allo taxiju” zaustave, a vozača privedu.

Načelnik komunalne policije Budve Slavko Đukanović kazao je juče „Vijestima“ da je vozilo oduzeto na 48 sati, a taksi udruženju izrečena maksimanala kazna.

Izrečena je kazna od 1.500 eura firmi zbog računa koji je izdat, a nije imao elemente koje zakon propisuje. Na računu nije bilo datuma, nema definsanu relaciju vožnje, koju je trebalo kompletno da opiše i nije ovjeren od strane prevoznika, kao ni potpisan. Vozaču je izrečena kazna od 150 eura jer je vozio vozilo koje nije imalo izvod licence.
Navodno je vozilo bilo u proceduri za dobijanje izvoda licence.

Cijena od 117 eura je "regularna"
Iako je paprena, cijena od 117 eura formalno nije bila sporna. Iako udruženja mahom voze euro po kilometru, ovo udruženje je baždarilo taksimetar, za šta postoji sertifikat, ovjeren od Zavoda za metrologiju, po kome je start euro, a vožnja kilometra po prvoj tarifi tri eura, po drugoj pet, po trećoj sedam, a po četvrtoj tarifi čak deset eura. To znači da je gost iz Azerbejdžana platio “regularan” račun, pa inspektor za drumski saobraćaj zbog toga nije mogao da izrekne kaznu.

Tog dana je gost iz Azerbejdžana iz Budve prvo išao do Svetog Stefana, a odatle do Kotora. Pređeno je ukupno 39 kilometara koji su naplaćeni po prvoj tarifi (kilometar tri eura).

U vozilu je bio na vidnom mjestu istaknut cjenovnik, tako da je Azerbejdžanac mogao da vidi da će uslugu ovog taksi prevoznika platiti po bezobrazno visokoj cijeni, prenose vijesti.me.