13-04-2020

Kina: Najveći porast broja zaraženih u šest sedmica

Kina je danas objavila 108 novih slučajeva zaraze korona virusom, najviše u proteklih skoro šest nedjelja, uglavnom zbog sve većeg broja dolazaka iz inostranstva.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Od 108 novih slučajeva zaraze, 98 su takozvani uvezeni, odnosno osobe koje su došle iz inostranstva, prenosi "AP".

Od novih domaćih slučajeva sedam je zabilježeno u provinciji Heilongdjijang koja se graniči sa Rusijom i tri u južnom poslovnom centru Guangdžuu.

Još dva smrtna slučaja prijavljena su u gradu Vuhanu, čime je ukupan broj umrlih od kada se pojavila bolest u decembru porastao na 3.341, a 82.160 je zaraženo.

Većina pacijenata u Kini su se oporavila i konačne restrikcije putovanja u Vuhanu ukinute su prošle nedjelje. Međutim, u Kini nastavljaju da se pojavljuju novi slučajevi zaraze, većinom kod putnika koji dolaze iz inostranstva.

U Harbinu, glavnom gradu provincije Heilondjijang, pojačani su napori da se zaustavi širenje virusa i uveden je 28-odnenvi karantin svim osobama koje dolaze iz inostranstva.

Oni koji dolaze u Harbin biće u centrima za karantin 14 dana i zatim u samoizolaciji kod kuće još 14 dana, prenosi "BBC".

Prema agenciji "Blumberg" u provinciji Heilongdjijang je samo ovog mjeseca bilo više od 100 zaraženih koji su došli iz Rusije.

Pogranični grad Suifenhe, takođe u toj provinciji ali oko 480 kilometara istočno od Harbina već je ušao u izolaciju, navodi "BBC".

Socijalno distanciranje, provjera temperature i druge mjere i dalje su na snazi dok se poslovna aktivnost postepeno nastavlja i ljudi se i dalje vraćaju na posao.

Izvor: Beta