06-05-2020

Kinezi traže produženje roka i dodatna plaćanja za autoput

Izvjesno je da će izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar Boljare kasniti, a Kinezi su već uputili zahtjev za produženje roka i za dodatna plaćanja, kazao je direktor poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa Goran Vujović.

Kinezi traže produženje roka i dodatna plaćanja za autoput | Radio Televizija Budva

Vujović je u Jutarnjem programu TVCG naveo da je pandemija korona virusa okolnost koja se definitivno nije mogla predvidjeti.

"Ugovor prepoznaje klauzulu 'više sile'. Kineski izvođač se već obratio nama kao investitorima sa zahtjevom za produženje roka i dodatnim plaćanjima po njihovim razlozima, za koje oni smatraju da su cjelishodni", naveo je Vujović.

Objašnjava da će u ugovorenoj proceduri nadležni organ procijeniti opravdanost tog zahtjeva.

"Postoji ugovorni osnov, a o samoj opravdanosti ima mnogo faktora, od kojih su neki značajani za našu stranu, a to je da nije bilo proglašanje vanrednog stanja, da viša sila nije nastala Crnoj Gori...", navodi Vujović.

Kaže i da su radovi na samom autoputu usporeni.

"To je najviše izraženo na drugoj polovini autoputa gdje rade radnici iz Kine", kazao je Vujović i dodaje da su pored korone još neki faktori uticali na dinamiku izgradnje.

"Definitivno da ćemo zbog ove situacije imati prolongiranje roka završetka radova", naveo je Vujović.

Navodi i da je do sada ukupno odrađeno 88 odsto posla na autoputu. Tuneli su, što se tiče građevinskih radova, gotovo završeni.

"99,7 samih građevinskih radova na tunelima je završeno", navodi Vujović.

Ističe da je od 20 mostova na glavnoj trasi, 18 spojeno.

"Na izgradnji autoputa trenutno je angažovano 1.080 zaposlenih, od toga 460 su kineski radnici", naveo je Vujović.