09-07-2019

Književni program Grad teatra počinje večeras gostovanjem Damira Karakaša

Ovogodišnji književni program festivala Grad teatar počinje večeras na Trgu pjesnika u Budvi, u 21h, gdje će gost biti Damir Karakaš.

Književni program Grad teatra počinje večeras gostovanjem Damira Karakaša | Radio Televizija Budva

Damir Karakaš – rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar Crne hronike Večernjeg lista, u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se izdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse, te izlaže konceptualne radove. Još kao tinejdžer objavljuje karikature i crteže u mnogobrojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, i dobio je nekoliko nagrada za karikaturu. Objavio je knjigu putopisa „Bosanci su dobri ljudi“ (1999), roman „Kombetari“ (2000), zbirku priča „Kino Lika“ (2001), roman „Kako sam ušao u Europu“ (2004) zbirku priča „Eskimi“ (2007), roman „Sjajno mjesto za nesreću“ (2009), zbirku priča „Pukovnik Beethoven“ (2012), te roman „Blue Moon“ (2014). Po knjizi „Kino Lika“ reditelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inostranstvu. Dramu „Skoro nikad ne zaključavamo“ u sklopu predstave „Zagrebački pentagram“ na scenu ZKM-a postavio redatelj Paolo Magelli (2009). Po romanu „Sjajno mjesto za nesreću“, u režiji Dalibora Matanića, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, postavljena je i istoimena drama (2010). Dramu „Snajper“ na scenu ZKM-a postavila je rediteljka Franka Perković (2013), a u Abidjanu u Obali Bjelokosti reditelj Ivica Buljan (2013) Prevođen je na desetak jezika.

Đuro Radosavović je za Vijesti rekao: „Karakaš je uvijek nov, ne igra na provjerenu kartu svojih prethodnih uspješnih djela već stavlja sebe na probu, i iznova piše dobro djelo.“

Moderator večeri je Nikola Nikolić. Rođen je 1989. godine u Podgorici. Završio je Fakultet političkih nauka. Na istom fakultetu odbranio je magistarsku tezu o kvislinškim režimima. Piše romane, priče i eseje. Dosad je objavio dva romana: „Čvor“ (Studio Mouse, 2011) i „Meandar“ (Nova knjiga, 2014), kao i zbirku priča „Atakama“ (Nova knjiga, 2016). Kourednik je knjige „Ko je ko u dijaspori Crne Gore – nauka“ (Centar za iseljenike, 2013). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima. Piše književne prikaze za portal Glif. Dobitnik je nagrade „Bihorska Venera“ za kratku priču.

Priče su mu prevođene na albanski, engleski i njemački jezik. Umjetnički je direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.