12-05-2015

Kod 4 studenta izolovana salmonela

Nakon što je od juče do danas registrovano 128 osoba sa tegobama gastro-intestinalnog trakta, uglavnom studenata na mašinijadi u Tivtu, smještenih u hotelu "Kamelija", ekipa Instituta za javno zdravlje, zajedno sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom i nadležnim epidemiologom dr Tatjanom Lalović, započela je epidemiološko istraživanje.

Kod 4 studenta izolovana salmonela | Radio Televizija Budva

Izvršeno je potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u hotelu Kamelija.

U Opštoj bolnici Kotor je bilo 24, a danas 21 hospitalizovan pacijent. Kako je saopšteno, svi su imali sljedeće simptome: groznicu, temperaturu, povraćanje, proliv. Do sada je registrovano 128 osoba sa tim i sličnim tegobama, no njihovo, kao i zdravstveno stanje svih hospitalizovanih je stabilno.

"Prema informacijama iz mikrobiološke službe Doma zdravlja Kotor, kod četiri pacijenta hospitalizovana na Infektivnom odjeljenju OB Kotor, u stolici je izolovana bakterija salmonela, što se poklapa sa kliničkom slikom oboljelih. Mikrobiološke analize uzetih namirnica i briseva koje se obavljaju u Institutu za javno zdravlje su u radu. Nakon dobijanja rezultata javnost će biti informisana", saopštili su iz Instituta.

Inače, od juče u 10 sati u Domu zdavlja u Tivtu gotovo da je bilo vanredno stanje, jer su pacijenti stalno pristizali i tražili pomoć, pa su sve ljekarske ekipe bile angažovane prekovremeno.

Iako sve upućuje da su studenti imali trovanje hranom, moguće paštom, koju su jeli u hotelu, u "Kameliji", koja posluje u sklopu HTP "Mimoza", kategorički tvrde, da strogo vode računa o higijeni. Oni su kazali i da su studenti kupovali jeftinu hranu i roštiljali na plaži i izvan hotela, na zarđalim žicama, te da je bilo i ilegalaca. Jer, na konačištu je bilo znatno više od 450 prijavljenih studenata Mašinskih fakulteta.

U "Kameliju" je, inače, danas došla nova smjena studenata, prenosi Radio Jadran.