23-05-2019

Komunalni policajci moći će da koriste ručni sprej

Komunalni policajci moći će da koriste kao sredstvo prinude ručni sprej sa nadražavajućim dejstvom, predviđeno je zakonskim izmjenama, o kojim su danas počeli raspravu poslanici crnogorskog parlamenta.

Komunalni policajci moći će da koriste ručni sprej | Radio Televizija Budva

Cilj je, kako se navodi, da se uvede još jedno sredstvo prinude koje je blaže od upotrebe službene palice, a za koje se opravdano vjeruje da moze postici veće efekte prilikom upotrebe flzičke snage od subjekta nadzora.

„Ovlašćenje za primjenu ovog sredstva utvrđeno je i u zakonima o unutrašnjim poslovima i zaštiti lica i imovine, a poznato je da ova sredstva ne ostavljaju trajne posledice vec privremeno onesposobljavaju lice i to ih čini manje opasnim sredstvom od službene palice, a sa većom efikasnošću“, kaže se u obrazloženju.

Propisano je da se službena palica može primjenjivati tek nakon toga ako je upotreba flzičke snage i ručnog spreja sa nadražujucim dejstvom bezuspješna ili ne garantuje uspjeh.

„Predviđeno je da se prema licima mladim od 14 godina, bolesnim i iznemoglim licima, sa teškim invaliditetom i tudnim ženama, službena palica može upotrijebiti samo ako neko od njih vatrenim oružjem, oruđem ili drugim opasnim predmetom ugrožava život drugog lica ili komunalnog policajca“, kaže se u obrazloženju.

Izmjenama Zakona o komunalnoj policiji proširuje se „situacija“ kada komunalni policajac u vršenju poslova moze primijeniti ovlašćenja utvrđivanje identiteta na način što pored lica koja krše komunalni red ovo ovlascenje moze primijeniti i na osobu koja ometaju komunalnog policajca u vršenju službenih radnji, budući da je praksa to pokazala kao čestu pojavu.

Predloženim zakonom proširio se opseg upotrebe sredstava prinude kada komunalni policajac ne može obaviti posao i to usljed aktivnog i pasivnog otpora subjekta nadzora.

„Primjera radi, ako neko lice u stavu mirno stoji na šahtu, a neophodo je u konkretnom slučaju da zaposleno lice u gradskom vodovodu otkloni kvar u šahti, komunalni policajac nije mogao da koristi adekvatno sredstvo prinude (fizičku silu) i da to lice pomjeri sa šahte“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, u cilju pravilne primjene i sprječavanja eventualnih prekoračenja ovlašćenja, odnosno definisanju tačno utvrđenih uslova pod kojim se sredstva prinude mogu primijeniti, definisano je šta se podrazmijeva pod pojmom napad i otpor (aktivni i pasivni).

Predloženim zakonom utvrđuje se primjena ovlašćenja upotrebe sredstava prinude sredstava za vezivanje u situacijama potrebe daljeg sprječavanja vršenja krivičnog djela.