04-09-2022

Koncertom KIC pop hora u Petrovcu obilježene 102 godine od osnivanja Crvene komune

Koncertom podgoričkog KIC pop hora sinoć je, u okviru manifestacije Petrovačka noć, obilježen i značajan datum - 102 godine od osnivanja Crvene komune, prve komunističke opštine na Jadranu.


Foto: Agencija CGNews

Milica Stanić Radonjić iz JU Muzeji i galerije Budve podsjetila je da je razlog za proslavu i obilježavanje 102. godišnjice nemogućnost proslave jubileja 100 godina od osnivanje zbog pandemije koronavirusa.

“Crvena komuna i njeno nasleđe predstavlja mnogo više od tih četiristo dana koliko su trajali. Ona je kratko trajala i bila silom ugušena. Ipak ono što je ostalo kao nasleđe Crvene komune je ono što je nosilo kompletan Narodno-oslobodilački pokret u II svjetskom ratu na ovom podneblju” kazala je Stanić.

Ona je istakla da sada to nasleđe “živi” na jedan drugi način dodajući da je Crvena komuna postavila temelje antifašizma socijalne pravde i jednakosti u ovim krajevima.

“Ona je dio našeg kolektivnog duha i kolektivnog sjećanja. U spomen domu Crvena komuna postoji spomen soba posvećena ovom periodu gdje se nalaze fotografije, dokumenta, zapisi iz ovog perioda i svako je dobrodošao da pogleda i sazna šta se to ustvari dešavalo te 1920. godine.”

Proslava ovog jubileja počela je koncertom KIC pop hora koji je uklopljen u manifestaciju Petrovačka noć. Na oduševljenje mnogobrojne publike hor je izveo svoj tematski repertoar Bez dileme – Antifašizam.


Foto: Agencija CGNews

“Nama je večeras bila izuzetna čast da zajedno sa brojnim građanima, mještanima ali i turistima pjevamo i obilježimo 102 godine Crvene komune” kazala je menadžerka hora Snežana Burzan.

Proslavu je organizovalo Udruženje boraca NOR-a i antifašista - Odbor Petrovac a iz JU Muzeji i galerije Budve su najavili da će ovim povodom biti organizovani i filmski, izložbeni i književni programi.