31-10-2021

Korać: Svjetska bronza dodatni podstrek za još veći rad

Naš sugrađanin Andrija Korać proteklog ljeta bio je dio mlade vaterpolo reprezentacije Crne Gore koja je osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Češkoj. U razgovoru za naš portal bek VK Budva sumirao je utiske sa tog takmičenja, a osvrnuo se i na obaveze na klupskom planu.


Korać, Foto: Privatna arhiva

"Biti treći na svijetu je velika stvar, sto je vjerovatno i rezultat velikog rada tokom čitavog ljeta. Turnir vidim kao jedno veliko iskustvo, a uspjeh koji smo ostvarili mi daje dodatni podstrek i želju za još većim radom", ističe mladi vaterpolista, koji je nedavno dobio poziv selektora Vladimira Gojkovića i trenirao sa seniorskom reprezentacijom.

U samoj završnici Svjetskog prvenstva je bilo izuzetno neizvjesno. Koji biste meč posebno izdvojili?

- Izdvojio bih polufinale i finale. Mislim da smo protiv Italijana bili bolja ekipa, mada smo lošije ušli u taj meč i izgubili na peterce. Utakmicu za bronzanu medalju sa Mađarskom bih izdvojio ne samo zbog osvajanja medalje već i zbog činjenice da nismo pali posle izgubljenog polufinalna, nego smo se kao prava ekipa podigli i odigrali još jedan dobar meč.

Poslije prvenstva uslijedio je povratak u matični klub Budvu. Brzo će uslijediti obaveze na dva fronta – domaćem i regionalnom. Može li se rezultatski ostvariti više nego prošle godine?

- Vrijedno treniramo, imamo novog trenera i nekoliko pojačanja. Mislim da ove godine možemo ići na osvajanje nekog od domaćih takmičenja i da se što bolje plasiramo u regionalnoj ligi.

Vi ste već debitovali za prvi tim. Kada je to bilo i možete li nam reći koliko je zahtjevno preći na seniorski nivo?

- Moj debi za prvi tim bio je 2017 godine. Naravno da je puno zahtevnije iz razloga što se trenira dva puta dnevno, uči se puno od iskusnih igrača.

Živite na crnogorskom primorju, pa otud je negdje i logično što se odabrali vaterpolo. Kada ste počeli da trenirate i kako ste zavoljeli ovaj sport?

- Prvo sam počeo da treniram plivanje od svoje sedme godine. Dolazeći na plivanje gledao sam treninge vaterpola i tu mi se pojavila želja da počnem sa tim sportom. Poslije dvije godine plivanja, prelazim na vaterpolo koji sa odmah zavolio. Do sada sve ide nekom uzlaznom putanjom i nadam da će tako biti i u budućnosti.


M.S.