08-07-2020

Korona gasi muziku uživo u Bijeljini

Rekordan broj zaraženih virusom korona u jednoj lokalnoj zajednici u Rebpublici Srpskoj registrovan je juče u Bijeljini, gdje je na Kovid 19 pozitivno čak 39 Semberaca. Među njima je, kako prenosi Glas Srpske, i pet zdravstvenih radnika tamošnje Higijensko-epidemiološke službe, koji su se zarazili na radnom mjestu.


Foto: Glas Srpske

Iako je epidemiološka slika u Semberiji bila gotovo idealna, bez ijednog zaraženog, situacija u tom dijelu Srpske naglo se pogoršala.

Do prije šest dana u Bijeljini su bila svega 23 zaražena, a juče je taj broj dostigao 123, među kojima je i 12 zdravstvenih radnika iz bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi", koji su prije nekoliko dana dobili virus tokom rekreativne utakmice i druženja u restoranu.

Direktor bijeljinskog Doma zdravlja Duško Milovanović rekao je za "Glas Srpske" da Higijensko-epidemiološka služba (HES) intenzivno radi na utvrđivanju kontakata zaraženih i stavljanju epidemije pod kontrolu.

"Evidentno je da su buknula neka nova žarišta. Ovo je kulminacija svih dešavanja u gradu i očekujem da u narednim danima dođe ako ne do opadanja, onda bar do stagnacije broja zaraženih", kazao je Milovanović.

On je naglasio da je bilo za očekivati da se kolege iz HES-a zaraze jer su mjesecima neprekidno radili i bili u kontaktu s virusom.

"Većina njihovih kontakata je stavljena pod kontrolu u skladu sa preporukama nadležnih. Zatražili smo pomoć Instituta za javno zdravstvo RS jer ako se broj zaraženih kolega poveća, ne znam kako ćemo organizovati posao", rekao je Milovanović.

Zbog pogoršane situacije juče je u Bijeljini zasjedao i Gradski štab za vanredne situacije, koji je upozorio Bijeljince da se epidemiološka situacija u gradu komplikuje.

"Zbog naglog porasta broja zaraženih usvojena je naredba da se u ugostiteljskim objektima zabrani izvođenje muzike uživo. Osim ove mjere, potvrđene su mjere Republičkog štaba za vanredne situacije koje će biti na snazi do 20. jula. To znači da je u svim javnim objektima obavezno poštovanje mjere fizičke distance, korišćenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, a rad ugostiteljskih objekata ostaće i dalje ograničen do 23 časa", istakao je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Mićo Mićić.

On je apelovao na građane, posebno na mlade ljude, da budu odgovorni zbog svojih bližnjih koji su starije dobi ili slabijeg zdravlja.

Ogroman pritisak ovih dana trpi i Bolnica u Zvorniku, a prvi čovjek te zdravstvene ustanove Ivan Popović kaže da su zaposleni na izmaku snaga.

"I psihički i fizički smo preumorni. Konstantno pristižu pacijenti u respiratornu ambulantu iz cijele regije Birač. Imamo šest pacijenata u "kovid" odjeljenju, a dva pacijenta sa težom kliničkom slikom morali smo prebaciti u Univerzitetski klinički centar u Banjaluku. Imamo dovoljno opreme i ljudstva, ali su naši prostorni kapaciteti sada veoma mali", rekao je Popović, apelujući na sugrađane da poštuju propisane mjere jer je pritisak na zdravstvo veliki, a kraj epidemije se ne nazire.

Mjesta u "kovid" odjeljenju popunjavaju se i u prijedorskoj Bolnici "Dr Mladen Stojanović", gdje je hospitalizovano dvadesetak pacijenata.

"Jedan pacijent zahtijeva neinvazivnu podršku kiseonikom zbog teže situacije. Primorani smo da i dalje radimo u timovima, a smjene traju po 24 časa. Naporno je, ali moramo sačuvati i naše zaposlene i biti u mogućnosti da pružimo sve što je potrebno našim građanima", kazao je direktor bolnice Mirko Sovilj.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, za 24 časa virus korona je potvrđen kod 83 osobe u Srpskoj, a osim 39 zaraženih iz Bijeljine, po 13 je iz Banjaluke i Zvornika, šest iz Višegrada, po tri iz Kotor Varoša i Kozarske Dubice, dvije iz Vlasenice i po jedna iz Čelinca, Laktaša, Prnjavora i Srebrenice.

Žrtve

Iz Instituta za javno zdravstvo RS juče je saopšteno da su od posljedica virusa korona za 24 časa preminule tri osobe. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi iz Prijedora i ženi i muškarcu starije životne dobi iz Vlasenice i Banjaluke.


Izvor: Glas Srpske