13-12-2020

Korona povećala broj trovanja ljekovima

Dr Đuranović za Magazin pričala zbog čega je odabrala toksikologiju, koliko je čekala šansu za subspecijalizaciju, gdje će i šta raditi, koliko brzo mora prepoznati trovanje da bi nekome spasila život.

Korona povećala broj trovanja ljekovima | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Crna Gora prije nekoliko dana dobila je prvog kliničkog toksikologa - doktorku Sandru Đuranović, koja se upravo vratila sa subspecijalizacije.

U razgovoru za Magazin doktorka Đuranović ispričala je zbog čega je odabrala toksikologiju, koliko je čekala šansu za subspecijalizaciju, gdje će i šta raditi, koliko brzo mora prepoznati trovanje da bi nekome spasila život...

Kaže da to što je prvi i jedini klinički toksikolog u Crnoj Gori predstavlja veliku odgovornost, ali se nada da će uspjeti da podigne tu granu medicine na nivo koji bi svima bio od pomoći...

“Uža specijalizacija iz kliničke toksikologije traje godinu dana i za naše ljekare može se jedino obaviti u Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju u okviru Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije. Međutim, zbog pojave kovid-19 bila sam prinuđena jedno vrijeme da se vratim u Crnu Goru, što je produžilo trajanje mog subspecijalističkog staža. Uz nesebično prenošenje znanja mojih mentorki, profesorica Slavice Vučinić i Jasmine Jović Stošić, kao i ostalih kolega toksikologa, na Klinici sam naučila pravi način kako pristupiti pacijentu koji je izložen bilo kojoj vrsti toksina, što podrazumjeva način ulaska toksina u organizam, zavisnost od količine, tj. doze unijetog toksina kao i vrijeme ekspozicije. Pored toga, naučila sam prepoznati o kakvoj vrsti trovanja se radi dok ne dobijete toksikološko-hemijske analize, dati adekvatnu suportivnu, simptomatsku i antidotsku terapiju. Isto tako, kao ordinirajući ljekar voditi liječenje pacijenta u jedinici intenzivne njege do njegovog otpusta”, priča ona.


Izvor: Vijesti