11-07-2021

Korona ugasila petinu radnih mjesta

Broj nezaposlenih u Crnoj Gori je od početka pandemije povećan sa 35 hiljada, koliko je iznosio krajem marta prošle godine, na 56 hiljada koliko ih je, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, bilo na kraju maja.

Korona ugasila petinu radnih mjesta | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Istovremeno je, prema podacima Monstata, broj zaposlenih smanjen sa 187 na 151 hiljadu, odnosno izgubljeno je 20 odsto ili svako peto radno mjesto, pišu Vijesti.

U Uniji poslodavaca (UPCG) smatraju da je put za oporavak privrede dalja imunizacija građana, uspješna turistička sezona, ali i nastavak subvencija privredi kako bi se povećao broj radnih mjesta.

U cilju smanjenja nezaposlenosti, Vlada i Ministarstvo ekonomskog razvoja su kroz drugi paket mjera predvidjeli subvencije za nova zapošljavanja u vidu smanjenje dažbina, ali ta mjera još nije zaživjela, jer se čekalo na usvajanje i stupanje na snagu izmjena zakona o porezu na dohodak i doprinose na obavezno socijalno osiguranje, što je završeno početkom juna.

U Ministarstvu očekuju da će nove podsticajne mjere, koje se primjenjuju od 10. juna, dovesti do rasta zapošljavanja. Podsticaji za novozaposlene radnike važe od 1. januara ove godine, a omogućavaju oslobađanje od plaćanja dijela poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za PIO na teret poslodavca i zaposlenog od 90 odsto za ovu godinu, 60 odsto za narednu i 30 odsto u 2023. godini.

„Nova zakonska rješenja propisuju obavezu poslodavca, koji je zainteresovan za oslobađenje od plaćanja dijela poreza i doprinosa, da podnese Upravi prihoda i carina zahtjev i dokaze o ispunjenosti uslova koji su zakonima propisani. Imajući u vidu da je mjera Vlade za nova zapošljavanja aktivna 20-ak dana, a da Upravi prihoda i carina tek pristižu zahtjevi za oslobađanje od plaćanja dijela poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za PIO, nije realno u ovom momentu govoriti konkretno o brojkama koje su rezultat novih zakonskih rješenja”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da se mjere očekuju u narednom periodu.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da su u kontiuniranoj komunikaciji s privredom i da očekuju da će se za poreske olakšice prijaviti veliki broj poslodavaca.

„Nakon sprovedene procjene efekata od primjene novih zakonskih rješenja, imaćemo realniju sliku o rezultatima sprovedenih mjera u praksi, te u skladu s tim ćemo reagovati ako bude potrebe za dodatnim promovisanjem. Ova mjera je snažan podsticaj zapošljavanju, a očekujemo da će se na osnovu ovih povoljnosti smanjiti nezaposlenost”, naveli su iz Ministarstva.

Prema rezultatima istraživanja UPCG gotovo 90 odsto preduzeća je u drugoj polovini prošle godine zabilježilo pad prihoda, koji je prosječno na nivou uzorka iznosio 47 odsto. To pokazuje da su privrednici ostvarili tek polovinu prihoda koji je evidentiran u istom periodu 2019. godine.