08-05-2019

Krapović i Bulatović apelovali na Vladu da stopira divlju gradnju na budvanskom šetalištu

Predsjednici Opštinskih odbora Demokrata i Crnogorske, Dragan Krapović i Vladimir Bulatović, danas su održali konferenciju za medije ispred Hotela Budva na šetalištu, povodom divlje gradnje i rada urbanističko građevinske inspekcije pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Krapović i Bulatović apelovali na Vladu da stopira divlju gradnju na budvanskom šetalištu | Radio Televizija Budva

Krapović i Bulatović pozvali su ministra održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića i premijera Duška Markovića, da hitno reaguju po pitnju divlje gradnje u strogom centru Budve.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata, Dragan Krapović, kazao je da je Zakon o planiranju izgradnje objekata donešen, te da su se oni tom zakonu protivili, dodajući da se jedna od zamjerki koju su imali u trenutku donošenja istog, odnosila na nedovoljne inspekcijske kapacitete za kontrolu i sprovođenje onoga što Zakon nalaže.

"U ovom trenutku te boljke koje smo tada potrctavali se manifestuju u velikom broju vrlo drastično. Tako sada na teritoriji Budve imamo veliki broj nelegalnih objekata, među kojima ima i onih bez jednog jedinog papira. Ovom prilkom podjsećam na riječi gospodina Markovića od prije par mjeseci, da ne želi da vidi nijedan nelegalni objekat na primorju i uopšte na tertoriji Crne Gore. Ja moram da ga informišem, da se na primorju i u Budvi trenutno nalazi ogroman broj nelegalnih objekata i da je dogradjeni objekat sa južne strane hotela "Budva", jedan od eklatantnih primjera na koji način inspekcija u Budvi postupa.


Foto: Dizalica na šetalištu ispred hotela "Budva" bez odobrenja nadležnog Sekreterijata

On je istakao i da je Komunalna policija Budve, dana 15.03.2019. uputila službenu zabiljesku Ministarstvu održivog razvoja i turizma, u kojoj je konstatovala iskope dubine dva metra na ovom lokalitetu, te da se od tog dana do dana današnjeg ništa nije uradilo po tom pitanju.





"Kao što vidite i sada su radovi u toku. Dvadeset dana nakon toga na naslovnici dnevnih novina Dan pojavila se naslovnica o izgradnji ovog objekta, ali ni to nije bilo dovoljno da inspekcija povuče određene poteze i iskontroliše ovo gradilište", kazao je Krapović.

Kako ističe, oni traže da im se javno odgovori, da li je inspekcija izlazila na ovo gradilište i da li se donijelo neko rješenje, a jedino rješenje koje po njihovm mišljenju može biti doneseno je, kako navodi, rješenje o rušenju ovog objekta.

"Ukoliko je neko rješenje doneseno i ukoliko je inspekcija izlazila, tražimo odgovor, zašto je inspekcija dozvolila da se od iskopa dođe do gotovog objekta i ko će da snosi odgovornost za takvo postupanje? Takodje, insistiramo da se ovaj objekat sruši, kako bi poslali poruku svim divljim graditeljima, a ne da se čeka produženje roka, koje je javna tajna, gdje će biti pokušana legalizacija i ovog i ostalih divljig objekata", kazao je on, dodajući da se divlja gradnja ne može tolerisati, a naročito,
ne na lokaciji kao što je budvansko šetalište.

"Znači ovo nije nešto što inspekcija nije mogla da vidi, ovo se dešavalo pred njihovim i našim očima. Svjedoci smo da je Komunalna isnpekcija itekako prisutna kada je riječ o nekim drugim privremnim objektima i njihovom rušenju. Ovo su jasni zahtjevi i mi očekujemo odgovor ministra Radulovića u najkraćem roku, a odgovor će, nadamo se, biti rušenje ovog objekta i poruka da se ovakvo nešto ubuduće neče tolerisati", poručio je Krapović.

Predsjednik Crnogorske, Vladimir Bulatović, podsjetio je, da je u momentu samih iskopa na dograđenom objektu sa južne strane hotela "Budva", na sjednici Komore i Odbora za turizam, koji se u suštini bavi pripremom turističke sezone, već tada iznio javno i pred medijima, da je riječ o divljoj gradnji.

"Nažalost, tada niko nije htio da pomene da se radi divlja gradnja u strogom centru Budve. Vrlo je simptomatično da divlja gradnja počinje danom kada hotel Budva daje saglasnost na privremene lokacije, odnosno kaže, da im šankovi oko kojih se digla neka nevidjena fama, njima uopšte ne smetaju, a sa druge strane, mi u Opštini Budva imamo minimum četiri zahtjeva, gdje se isti žale na postojanje istih i buku koja dolazi sa njih", kazao je Bulatović.

Kako je naglasio, postavlja se evidentno pitanje, kako je moguće da neko da saglasnost za nešto što mu smeta, a sjuturadan da kreće u divlju gradnju, koja je potpuno regularno sankcionisana od strane lokalnih Komunalnih inspekcija, a da poslije toga niko sa nivoa države ne reaguje?

"I nakon dva ipo mjeseca, ministar Radulović kaže, da su šankovi potpuno u redu jer na kraju Ministrstvo ima saglasnost tih hotela, i kad njima ne smetaju privremeni objekti, onda ne treba nikome da smetaju", naveo je Bulatović, dodajući da je ovdje riječ o veoma čudnoj simbiozi dešavanja, te da je jasno da se otvaraju sumnje.

"Zahtjevi Opštine jesu isti kao što je iznio gospodin Krapović. Dakle, da sve ono što se nelegalno dešava treba da bude sankcionisano, i da taj aršin sankcionisanja treba da bude primjenjen prema svima na jednak i istovjetan način", zaključio je Bulatović.