19-06-2019

Krapović i Bulatović traže od Markovića da razriješi ministra turizma zbog divlje gradnje u centru Budve

Predsjednici Opštinskih odbora Demokrata i Crnogorske, Dragan Krapović i Vladimir Bulatović, traže od premijera Duška Markovića da razriješi ministra održivog razvoja i turizma Pavala Radulovića zbog divlje gradnje u strogom centru Budve, na šta su ukazivali više puta do sada.

Krapović i Bulatović traže od Markovića da razriješi ministra turizma zbog divlje gradnje u centru Budve | Radio Televizija Budva

Iako je zabrana gradnje za prvu i ekskluzivnu zonu stupila na snagu još 15. maja, radovi na dogradjenom objektu sa južne strane hotela "Budva" su bili intezivni u proteklom periodu, te se očekuje, da će objekat uskoro početi sa radom.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata, Dragan Krapović, je na današnjoj konfereciji za novinare kazao da ovaj slučaj ilustruje ponašanje i ophođenje države prema jednom vrlo bitnom i najvrednijem resurusu.

Kako bi hronološki pojasnio, kako je dodao, na koji način radi Ministarstvo gospodina Radulovića i Vlada na čijem je čelu gospodin Marković, Krapović je podsjetio da je 15.03. ove godine, Komunalna policija Budva prijavila nelegalnu gradnju na ovom lokalitetu.

"U tom trenutku na ovom mjestu postojali su samo iskopi, nije se jos bilo izašlo iz zemlje, međutim, ništa se u budućem periodu nije uradilo po tom pitanju. Nastavilo se sa gradnjom i poslije nekoliko urgencija budvanske Komunalne policije. Nakon nekog vremena, gospodin Bulatović i ja smo na sred budvanskog šetališta, gdje dnevno prodje na hiljade ljudi, odlučili da održimo press 08.05.2019., a tada se, već nažalost, bilo stiglo do grubo završenog objekta, koji je bio obložen mrežama", naveo je Krapović.


Foto: arhiva rtvbudva.me (konferencija za medije povodom divlje gradnje i rada urbanističko građevinske inspekcije pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, 08.05.2019.)

Nakon pomenute konferencije, kako je dodao, minsitar Radulović je obavijestio javnost da su donijeta rješenja o zabrani gradnje i rušenju na predmetnoj lokacji, kao i da je pokrenut postupak, te da je upućena i žalba, ali da smo mi, prema riječima Radulovića, civilizovana zemlja i da se ne može tek tako rušiti.

"Naravno, nakon svega toga, to se opet baca u zapećak. Idu novinski članci koji govore da se radi i nakon zabrane. Komunalna policija je izašla i pečatila objekat prije desteak dana i na današnji dan, mjesec ipo kasnije, poslije rješenja o zabrani gradnje i o rušenju, poslije istupa gospodina ministra na skupštini, imamo gotov objekat spreman za sezonu. Znači, retrospektiva jasno ukazuje na odnos Vlade Crne gore i na odnos Ministarstva prema divljoj gradnji" istakao je Krapović.

"Ovo je najudarnija lokacija na budvanskom šetalištu i ukoliko se ovdje divlje gradi, a ovaj gospodin i firma Uniprom su divlje gradili i na drugoj strani i u frontu hotela, odnosno probili gabarite i napravili poslovne prostore, ja mislim da nema potrebe da se dalje ilustruje kakav je to odnos i kolika je ozbiljnost Vlade prema ovom velikom propustu", kazao je Krapović, podsjećajući da su apelovali da se ovaj objekat poruši i da se na taj način pokaže odnos države, što, kako dodaje, naravno nije urađeno.

"I danas imamo kao uvredu i nama i građanima Budve objekat koji je spreman i za nekoliko dana će vjerovatno početi sa radom, samo ne znam hoće li Minstarstvo dati rješenje da taj dio hotela bude stavljen u funkciju. Podsjećam, da smo mi upravo na zahtjev hotelijera obrisali jedan veliki broj privremenih lokacija, a riječ je o pojedincima, odgovornim i ozbiljnim ljudima, ljudima od inetrgiteta, i ne dozvoljava nam savjest da ćutimo o ovome zbog ovog hotelijera, koji može da zaradi na jedan potpuno nelojalan način u smislu konkurencije", kazao je Krapović, dodajući da ovo, kako smatraju, vrijeđa dostojanstvo i inteligenciju svih građana, poručujući premijeru Dušku Markoviću da je krajnje vrijeme da neko nešto preduzme po ovom pitanju.

Predsjednik budvanskog Opštinskog odbora Crnogorske, Vladimir Bulatović, kazao je da su ovo stvari na koje ni lokalna samouprava ni Opšinski odbor Crnogrske ne žele da ćute, jer je ovo, kako je dodao, inflagrantno kršenje svih zakona koji regulišu i određene oblasti u našem živtu.

"Divlja gradnja i svi oni natpisi koji su pratili ovaj objekat u jednom momentu, samo pokazuju nemoć Ministarstva. Ovo što je ovdje napravljeno je kršenje zakona i ruganje građanima Budve, a nama je servirana priča da je potreba hotela da se bazen stabilizuje, a činjenica je, kao što se može i vidjeti, da je tu izgrađen poslovni objekat namijenje izdavanju. Takođe, kada govorimo o samom objektu, znamo da je on probio sve gabarite i da ne može da dobije trajnu upotrebnu dozvolu kao hotel visoke kategorije, koji se nalazi na vrhunskom mjestu u gradu, a već radi pod privremenom dozvolom", naveo je Bulatović, dodajući da se ovom pričom bave i zbog građana, kako bi ih podstakli da se ne boje, već da prijave ovakve stvari, koje ih, kako je kazao, podjednako sve bole.

"Zamolio bih sve građane, da kada bude potrebe, da se obrate kako Opštini tako i medijima i da ukažu na sve ove stvari, jer dok god mi budemo ćutali ljudi će nastaviti da rade isto. I na kraju će nas natjerati da odemo iz naše zemlje i njima prepustimo prostor da gazduju kako oni žele, a ne u skladu sa potrebama svih građana Budve", poručio je Bulatović, dodajući da ukoliko Minsitarstvo i Vlada ne budu reagovali ovim povodom, jedino što od njih očekuje, jeste da podnesu ostavke i da kažu "mi nismo sposobni da ovo uradimo".

"Prije dva dana ovdje je bila crvena traka kojom je bilo zapečaćeno gradilište, danas, kao što vidite, te trake nema. Znači radi se o krivičnom djelu, rušenje i kršenje pečata kojom se zabranjuje gradnja i zapečaćuje gradilište. Niko, ali niko nije reagovao ni po tom krivičnom djelu, koje je, prije svega, u nadležnosti Ministarstva, a znamo kakve su sankcije, ali čisto sumnjam da će iko iz Vlade ili Ministarstva da se usudi da ovo procesuira. Kao što vidite, samovolja pojedinaca je jača od države, a mi se borimo za to da država bude jača od pojedinca i da sistem bude taj koji treba da nas zaštiti", zaključio je Bulatović.