22-10-2019

Krapović: Koalicija više ne postoji!

Po završetku jučerašnjeg zasijedanja na kome su odbornici DPS-a, SD-a i DF-a, glasali protiv stavaljanja van snage DUP-a Bečići, odbornik Demokrata Dragan Krapović je izjavio da je činjenica da je nakon ovakvog postupka, u Skupštini Opštine Budva pobijedila "građevinska mafija" i sunovrat ovoga grada.

Krapović: Koalicija više ne postoji! | Radio Televizija Budva

Kako je istakao, on je razočaran jer je i sam jedan od 13 potpisnika ovih predloga odluka, te da se, kada je u pitanju DUP "Bečići", sinoćnjim glasanjem pokazalo licemjerje, jer se na identičnim odlukama glasalo različito.

"Što se tiče samog glasanja vidjeli ste situaciju kod DUP-a Bečići, 13 odbornika iz redova Demokratske Crne Gore, Crnogorske i Ure su ostali dosljedni onomoe što su potpisali. Na drugoj strani imali smo 13 odbornika DPS-a i SD-a, a ovoga puta, nažalost, pridružili su im se odbornici Demokratskog fronta, njih šest koji su uzdržano glasali. Mislim da je to tek loša poruka, bolje da su bili otvoreno protiv, nego uzdržani. To nikakvu razliku ne pravi", naglasio je Krapović, dodajući da je činjenica da su preglasani, te da je da je u Skupštini Opštine Budva juče pobijedila "građevinska mafija".

"Pobijedio je sunovrat ovoga grada, pobijedo je jedan prekršeni dogovor koalicioni koji smo imali", istakao je Krapović, navodeći da je njegov lični stav, da on ne može biti dio ovakve koalicije.

"Moj lični stav je da ja ne mogu biti u koaliciji sa "građevinskom mafijom" i ne mogu biti u kaoaliciji sa DPS-om, niti mogu dozvoliti da neko ko je dio većine bude kontinuirano preglasavan sa DPS-om od strane onih sa kojima činim većinu. Tako da to je, što se mene lično tiče, definitivan stav", poručio je Krapović.

Krapović je tokom zasijedanja između ostalog rekao da je DUP "Bečići" ubjedljivo najgori DUP na teritoriji opštine Budva i potpuno nezakonit plan.

"DUP koji na površini gdje živi par hiljada ljudi, pravi grad od 55.000 stanovnika i predviđa pet miliona kvadrata, dakle pet puta više od sada sagrađenog. DUP oko koga su skoncentrisani interesi prvaka OKG-a, Prve banke, itd... Dakle, tu su skoncentrisani najveći interesi koji se mjere stotinama miliona eura, mahom prljavog novca koji treba oprati", istakao je Krapović.

Obornica URE Božena Jelušić je nakon sinoćnje sjednice povodom ishoda glasanja kazala da svršenom poslu mane nema, te da nije ni prvi ni poslednji put da je interes planirao Budvu i da će, vjerovatno i nastaviti, da ga više-manje planira.

"Ono što je problematično je nekoenzistentnost kada su u pitanju Petrovac, plan "Petrovac Centar", i plan "Bečiči", od kojih su Bečići još porazniji i opasniji. Možda tu još i može da se nešto interveniše. Ja prosto stojim iza onoga što sam više puta rekla, ovaj grad nije nikad planirala struka, on je uvijek bio planiran interesima, pojedinačnim, privatnim i to smo i sada vidjeli. Mi smo, personalno, ispred URE, imenovali g-dina Ralevića, koji je tome dobrano kumovao. Danas se to radi na jedan drugačiji način i šta će biti dalje, prosto ne znam. Meni je lično žao što i povodom ovoga nismo imali na kraju i "Budva Centar", međutim, upravo je ova sjednica, mislim da je svim građanima nedvosmisleno pokazivala i pokazala da li je u vladajućoj koaliciji zapravo bilo konsenzusa i bilo sklada o tome što smo u predizbornom procesu obećali građanima, a obećali smo im da neće imati više ove planove", istakla je Jelušić.

Potrpedsjenik Opštine Budva Vladimir Bulatović, kazao je da je sama sjednica, prije svega, imala za cilj da svi iznesu svoja mišljenja, i to je ono što je bio cilj Crnogorske od početka.

"Nažalost, mi koji smo bili u razgovorima prije sastavljanja dnevnog reda, možemo samo da posvjedočimo da je u roku od tri dana došlo do nagle promjene mišljenja oko pojedinih stvari, što ukazuje da nešto tu ne funkcioniše kako treba. Koji su razlozi toga biće svakako analizirano, kao i dalji postupci koje će Crnogorska imati. Sa žaljenjem mogu da konstatujem, slično kao i gđa Jelušić, da imamo nekoenzistetnost što se tiče planova", kazao je Bulatović.

Građanin Petrovca je, kako je dodao, isti kao i građanin i Budve i Bečića i bilo kojeg naselja u Budvi, i ne vidi razliku zašto se za ove važne planove glasalo različito.

"Imamo činjenicu onda da neko kaže da taj plan treba da je razvojni, ja vam tvrdim, a vrijeme će pokazati da se nastavljanjem ovog plana u dalju funkciju definitivno zapečatiti Budva. Vi se trenutno od Svetog Tome do Zavale ne možete okupati, kao slobodni građanin, a ubuduće će to biti i na cijeloj bečićkoj plaži. Tako da jednostavno mogu da konstatujem sa žaljenjem, da na ovaj način Bečići postaju oduzeti od građana Budve, a oni će sami prosuditi oko toga ko je tome doprineo u narednom periodu", zaključio je Bulatović.

Podsjetimo, tokom jučerašnjeg zasijedanja, predsjednik Opštine Marko Carević je predložio da se odloži donošenje odluke o stavljanja van snage DUP-a „Bečići“, međutim, do toga nije došlo.

„Imamo mogućnost da donesemo odluku da iz DUP „Bečići“ „izbacimo“ odredbu preporučena spratnost i smanjimo indeks zauzetosti, ono zbog čega je plan problematičan. Desiće se situacija da svi veliki investitori dobiju dozvolu za gradnju, a „izvisiće“ naši sugrađani “, kazao je Carević.

Protiv stavaljanja van snage DUP-a Bečići, bili su odbornici DPS-a, SD-a, Janko Dimić iz DF-a, dok su uzdržani bili nezavisni odbornici Goran Pejović i Valentina Tadić i četiri odbornika DF-a, Đorđije Pribilović, Đorđije Vujović, Milan Šoljaga i Dejan Božović.