17-08-2022

Krapović: Novaković Đurović ćuti, SDT da ne dozvoli projekat

Predsjednik Odbora za turizam Dragan Krapović tvrdi da resorno ministarstvo odugovlači sa odgovorom da li će poništiti prijavu gradnje kompanije “Mia Investment”, najavljuje i proširenje krivične prijave.

Krapović: Novaković Đurović ćuti, SDT da ne dozvoli projekat | Radio Televizija Budva

Parcela na kojoj je planirana gradnja hotela, Foto: Vijesti

Nekadašnji gradonačelnik Budve, poslanik Demokrata i predsjednik Odbora za turizam Dragan Krapović ustvrdio je da ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović više od mjesec dana ćuti i odbija da odgovori i poništi prijavu gradnje turske kompanije “Mia Investment” koja ispred hala Jadranskog sajma u Budvi počinje od oktobra da gradi dvije kule od po 15 i 16 spratova, odnosno hotel sa stanovima za tržište.

”Očigledno je ministarka Novaković Đurović i pored probijanja poslovničkog roka i više urgencija generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Aleksandra Klarića, ne želi da odgovori na pitanja koja sam joj poslao vezano za prijavu gradnje firme ‘Mia Investment”, koja planira da protivzakonito gradi dva solitera sa stanovima za tržište na Slovenskoj plaži u Budvi. Podsjećam javnost da je na sjednici Skupštine ministarka javno obećala odgovor prije više od tri sedmice”, kazao je Krapović za “Vijesti”

Prema njegovim riječima, u skladu sa Zakonom, kao i pravosnažnom presudom Upravnog suda, tražio je od ministarke da poništi prijavu gradnje za taj kontroverzni projekat.

”Takođe, želim da podsjetim javnost da sam ovaj projekat prijavio nadležnim tužilaštvima, finansijsko obavještajnoj jedinici Uprave policije i ukazao na sve kontroverze i nelogičnosti, posebno na otvoreno kršenje zakona kada je u pitanju povraćaj zemljišta budvanskim porodicama. Pored vlasničkih aspekata, pored nanošenja štete interesima Opštine Budva i sami postupak odobravanja gradnje je sigurno upitan s aspekta zakona. Do sada nekoliko vlada i nekoliko ministara je kršilo zakon da bi se ovaj kriminalni projekat realizovao, a 42. Vlada Crne Gore i ministar Ratko Mitrović su tu uradili možda i najviše. Međutim, i ministarka Novaković Đurović je nastavila istim putem, i to sa Mitrovićevim kadrovima. Sada je u više navrata jasno upozorena od moje malenkosti, kao poslanika i predsjednika nadležnog radnog tijela Skupštine, i ako se i na ovaj zahtjev ogluši kao do sada, to će značiti proširenje već podnijetih prijava i prema uvaženoj gospođi Novaković Đurović”, kazao je Krapović.

Krapović apeluje i na Specijalno državno tužilaštvo da ne dozvoli realizaciju ovog posla, a da prethodno nije dobro provjerila prijavu koju je uputio.

”Na tom potezu je već jedan broj parcela blokiran odlukom tužilaštva, pa bi to do konačne odluke mogao da bude način da dođemo do pravosudno valjanog epiloga cijele priče”, istakao je Krapović.

Budvanska kompanija “Mia Investment” je na početku ljeta postavila građevinsku tablu na parceli i time najavila da gradi prvu od dvije kule na parceli ispred hala Jadranskog sajma. Riječ je o petnaestospratnom hotelu, koji će, kako piše na tabli, biti završen 2025. godine.

Projektom koji je u martu ove godine aminovao direktorat glavnog državnog arhitekte grade se dvije kule od po 15 i 16 spratova, a projekat je vrijedan 70 miliona eura. Riječ je o hotelsko-apartmanskom kompleksu s pet zvjezdica “Mia Budva” - objekat sa postamentom i dvije kule, ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana s ukupnim brojem gostiju 858.

Na taj način, turski biznismeni definitivno kreću u investiciju koju su najavljivali još od 2018. godine, kada su zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji s firmom “Safiro beach”, na koju je i dalje uknjižena atraktivna parcela od 8.500 kvadrata na samo 20 metara od mora, inače jedina neizgrađena lokacija koja je preostala uz Slovensku plažu na potezu od Zavale do “Avale”, koje na prostoru ispred Jadranskog sajma na Slovenskoj plaži namjerava da gradi turska kompanija “Mia Investment”.

”Mia Investment” je godinama unazad vodila bitku oko dobijanja saglasnosti od glavnog državnog arhitekte na projekat, koju je osporavala Opština Budva odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine. Glavni državni arhitekta prije par mjeseci dao je ipak zeleno svjetlo na idejno rješenje “Mia Budva”, čime je praktično donio istovjetnu odluku od prije dvije godine, kada je resornim ministarstvom koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. od Ministarstva saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva” s apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića, tada koordinirao lično premijer. Markovićev resor je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Upravni sud usvojio je žalbu Opštine Budva i oborio saglasnost i vratio Direktoratu na ponovno odlučivanje. Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva je krajem aprila podnio tužbu Upravnom sudu osporivši rješenje. I dok se čeka odluka suda, tabla koja najavljuje gradnju osvanula je na gradilištu.

Izvor: Vijesti