29-05-2020

Krapović: Odluka Vlade da blokira račun polovini crnogorske turističke privrede je skandalozna

Povodom aktivirane blokade računa Opštine Budva, odbornik budvanskih Demokrata Dragan Krapović je komentarišući novonastalu situaciju, kazao da je njegov utisak da Vlada gospodina Duška Markovića želi da građanima Budve naplati brljotine OKG-a Budva, vlasti koju je predvodio DPS.



"Dva su aspekta komentara koje imam. Prvi aspekat je formalni i donešena je privremena mjera od strane Privrednog suda kojim se zabranjuje raspolaganje računima Opštine Budva. Ja sam vidio to rješenje i čini mi se da je isto jako loše sastavljeno, inače je u pitanju pravna vratolomija, da se tako izrazim. Tako da mislim da ukoliko se u roku izjavi prigovor, da će to rješenje pasti, i da neće proizvoditi dejstvo u nekom budućem periodu", kazao je Kraapović.

Što se tiče suštinskog aspekta cijele priče, kako je naglsio, previše puta je ista ispričana, ističući da je njegovi utisak da Vlada gospodina Duška Markovića želi građanima Budve da naplati brljotine OKG-a Budva, dakle, jedne vlasti koju je predvodio DPS.

"Ista partija koja je na čelu Vlade i u ovom trenutku i ista partija koja je bila na čelu onda kada se posao sklapao i tada je to odobrio lično predsjednik DPS-a gdin Milo Đukanović, koji je otvorio postrojenje uz bivšeg predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića i gospodina Fausta, koji su obojica u tom predmetu osuđeni. I potpisao je garanciju tadašnji ministar finansija Igor Lukšić. Znači, oni su tada posao obilato pomogli i omogućili da se desi, i danas ista ta Vlada kontinuiteta želi da građanima Budve naplati brljotine DPS-a u Budvi i na državnom nivou", kazao je Krapović.

On smatra da u svakom slučaju Opština Budva ima solidnu poziciju da se bori, ili sudski ili da eventualno dođe do nekog poštenog dogovora.

"Ja mislim da bi bilo pošteno da Vlada takođe inicira ono što je već obećala, ne da utuži građane Budve već da podnese krivične prijave protiv svih onih u zemlji i u inostranstvu koji su u tom poslu učestvovali. Tako da je stvar prilično jasna i da račun Opštine, nadam se, neće biti dugo blokiran. Takođe se nadam da će se povesti jedna šira javna polemika. U aktulenom političkom trenutku, post korona periodu, krajem maja mjeseca pred sezonu, odluka Vlade da blokira račun bukvalno polovini crnogorske turističke privrede je najblaže rečeno skandalozna", zaklučio je Krapović.

Podsjetimo, Privredni sud je na zahtjev zaštitnika imovinsko-pravnih interesa jutros blokirao račun Opštine Budva na iznos od 29,3 miliona eura, odnosno za sumu koja je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćena njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.