12-08-2020

Krapović: Svaka riječ Markovića u Budvi je bila neistina, populizam i politikanstvo

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović u reagovanju na izjave premijera Duška Markovića prilikom jučerašnje posjete Budvi ističe da je, kako je naglasio, praktično svaka riječ bila neistina, poppulizam i politikanstvo.


"Svaka riječ je bila neistina, jednako kao što je svaki potez Vlade Crne Gore u Budvi unazad mjesecima protivustavan i protivzakonit. Od Ministarstva finansija i Privrednog suda, preko Ministarstva javne uprave i Upravne inspekcije, sve do najteže zloupotrebe – zloupotrebe Uprave policije i pravosudnog aparata Crne Gore u korist DPS-a!", naglasio je potpredsjednik Demokrata.

Kako je Krapović istakao, zbog ogromnog broja neistina nije realno da u ovoj formi odgovori na svaku, međutim, dodaje, na glavne teze svakako hoće, i to prije svega – na kvalifikacije o radu u Opštini Budva u mandatu 2016-2020. godine.

"Gospodine Markoviću, podsjetiću Vas i građane šta je ko uradio u tom mandatu, da napravimo malo činjenično poređenje, pa neka građani sami sude, šta je istina, a šta nije. Dakle, Opština Budva je u prve dvije godine mandata vratila 25 miliona eura dugova OKG-a Budva, bez centa novog zaduženja. Istog onog OKG-a koji danas upravlja "herojima proljeća" iz sjenke. Za to vrijeme, Vlada koju ste Vi predvodili je zadužila građane Crne Gore nekoliko stotina miliona eura", poručio je on i doda:

"Ta ista Vlada je dala saglasnost na oba budžeta koje sam predložio i koje je SO Budva usvojio, čak i glasovima nekih od "heroja proljeća", da podsjetim i Vas i njih. Nije bilo nikakvih primjedbi tada, gospodine Markoviću, ni na zapošljavanje, niti na bilo šta drugo", istakao je Krapović.

Isto je, nastavlja, bilo i sa dva rebalansa budžeta.

"Što nije čudno jer su oba bila pozitivna. Čak smo, nakon rebalansa u decembru 2018-e, opet imali ostvarenje budžeta iznad 100%! Te rezultate je primijetila i priznala i Svjetska banka, gospodine Markoviću!"

Takođe, Krapović vjeruje da je ministar Šehović Markovića informisao da su otvorili novi vrtić u TQ Centru, epicentru, kako je podvukao, krađe OKG-a.

"Nadalje, dok smo mi gradili nove puteve i obnavljali stare, Vlada, na čijem ste čelu bili, uspjela je da ugrozi i odloži kraj izgradnje prve dionice autoputa. Dok smo mi gradili ulice i kružne tokove, Vi ste zaboravljali čitave petlje! Dok smo mi zaustavili kriminalne DUP-ove nad kojima ste neki dan lamentirali u Parlamentu, vi ste ih ste ih osnažili i otimanjem nadležnosti održali na snazi, protivno razumu i zakonu. I kad već lamentirate nad DUP-om Bečići, da znate da su "heroji proljeća" u SO Budva glasali da ostane na snazi", istaknuto je u reagovanju.

Dok su oni, kaže Krapović, ukinuli netransparentnu dodjelu stanova funkcionerima opštine, Vlada ih je dijelila redom, čak, smatra potpredsjednik Demokrata, i onima koji su ih već jednom dobili od nas, građana Crne Gore.

"Dok smo mi dijelili besplatne udžbenike osnovcima, dok smo gradili novi Dnevni centar u Budvi, Vi ste hapsili svakoga ko bi se na društvenim mrežama usudio da kritikuje vlast i DPS, a pogotovo Vođu. Dok smo mi opredijelili po 300 eura za svako novorođeno dijete u Budvi, Vi ste oduzeli stečena prava majkama sa troje i više dijece. Dok smo mi vratili sve opštinske firme iz mrtvih, Vi ste partijskim direktorima i direktoricama isplaćivali plate od desetak hiljada eura za katastrofalne gubitke! I tako dalje, itd., itd., itd...", ističe on.

Dodaje da bi mogao ovako nabrajati danima, međutim u nastavku se osvrnuo na trenutno, kako je kazao, najveći problem Opštine Budva, a to je, ističe, protivpravna blokada računa Opštine Budva.

"Blokada koju je tražila i politički nametnula Vlada Crne Gore, tj. Ministarstvo finansija. Već mjesecima javno pozivam da se ta protivzakonita i nepoštena mjera ukloni, ali svi u Vladi ćute, gospodine Markoviću. Samozvani i takozvani predsjednik Opštine već danima "razmatra sve opcije", dakle sve može, ali ne znamo šta ćemo. Kad je izašao sa rješenjem da se zaduži kod komercijalnih banaka da isplati plate pomislio sam da nikada u životu gluplju ideju nisam čuo. Tako je bilo sve do danas, dok ga Vi niste prevazišli u svakom smislu, predlogom da se plate isplate iz tekuće rezerve državnog budžeta. Kako ste zamislili vi to, gospodo? Šta bi novac iz banaka ili iz tekuće rezerve radio na blokiranim računima Opštine Budva? Zašto bi se uopšte Opština Budva zaduživala, kad ima novac za plate na računu? Već sam javno objasnio koliko je dug proceduralan put do zakonitog zaduženja, ali Vama je lako to jer DPS ne mari za zakone. Ako ste mislili da banke ili Vlada isplate direktno radnike, to je onda presedan kakav nismo vidjeli u Crnoj Gori. Posebno bi bilo problematično sa aspekta poštovanja zakona, da se tekuća rezerva tako politikantski zloupotrijebi, gospodine Markoviću", poručio je Krapović.

Istakao je da razumije da je politički veoma teško objasniti šta to "DPS (Vlada)" radi u Budvi, a i da razumije to da su "heroji proljeća" u teškoj situaciji. Međutim, podvlači da je ružno da građani, radnici opštine Budva budu, kako kaže, taoci brljotina DPS-a iz prošlosti i populističkih predizbornih kombinatorika.

"Gospodine Markoviću, pozivam Vas da sjutra, odmah, prvo odblokirate račun Opštine Budva, da ljudi prime plate, a nakon 30. avgusta nova Vlada Crne Gore i legalna i legitimna vlast u Budvi će urediti odnose države i opštine u skladu sa zakonom i interesom svih građana Crne Gore! Ako ostanete pri ovom pristupu, pristupu političkog inata i pizme, rizikujete da nedobronamjerni pomisle da ste već žrtvovali "heroje proljeća", u nadi da ćete dobiti priliku da i nakon izbora držite građane Budve za taoce!
Gospodine Markoviću, niti Vi, niti oni, nećete dobiti tu priliku nakon 30. avgusta, tako je bolje da popustite pred argumentima i olakšate život građanima i radnicima Opštine Budva i njihovim porodicama!", zaključio je Krapović.