28-09-2018

Krapović: Svi ugovori da budu uniformisani, jer smo tako obećali građanima

Dosta rasprave izazvala je tačka Predloga riješenja o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan JU Muzeji i galerije Budve zbog spornog ugovora direktorice Lucije Đuršković kojim je predviđena isplata otpremnine u visini 24 bruto lična dohotka u slučaju razrješenja prije isteka mandata.

Krapović: Svi ugovori da budu uniformisani, jer smo tako obećali građanima | Radio Televizija Budva

Đorđe Zenović je u startu kazao da će Odbornici Demokrata biti uzdržani zbog ugovora o radu direktorke JU Lucije Đurašković, kojim je predviđena isplata otpremnine u visini 24 bruto lična dohotka u slučaju razrješenja prije isteka mandata.

Oni za ovaj ugovor krive Savjet ali i direktoricu koja je isti potpisala.

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve, Lucija Djurašković, kazala je da postoje elementi određene vrste uslovaljvanja, dodajući, da ugovor nije sama potpisala, te da je on na snazi više od godinu dana.

Kako ističe, njen ugovor je zakonit i bio je predmet rasprave članova Savjeta te kuće, koji ga nisu osporili. Takođe je navela da svi građani znaju u profesionalnom smislu ko je Lucija Djurašković i šta je uradila za ovaj grad, a kada je riječ o ugovoru pristaje na aneks ugovora, prije svega radi građana, da odradi četiri godine mandata profesionalno u ovoj ustanovi bez obzrira na njen politički angažman već zbog onoga što je uradila za kulturu tokom 33 godine rada u toj ustanovi.

Sa druge strane, odbornik Demokrata ĐorĐe Zenović je kazao da je
Lucija Đurašković na ovaj način ucijenila Dom i Savjet da do kraja mandata ne može biti smijenjna, što nije pravno, te pojasnio da joj po Zakonu o radu pripada 12 bruto zarada ukoliko dođe do raskidanja ugovora.

On je pitao: Da li je korektno i moralno da predsjednik Opštine dobije 12 bruto zarada a direktorica JU 24?

Odbornica Crnogorske Anđela Ivanović kazala je da im nije cilj uruše nečiji ugled.

"Nama nije cilj da urušimo nečiji ugled i impozantnu profesionalnu biografiju, nas interesuje da li će biti izmijenjen član 14. Ugovora koji se odnosi na isplatu otpremnine u visini 24 bruto lična dohotka u slučaju razrješenja prije isteka mandata.
Đuraškovićeva je jedina direktorka u Budvi koja nije pristala da se sporna klazula ugovora izmjeni, dok su ostali direktori javnih ustanova i preduzeća, poput Biblioteke, "Parking servisa" odmah to učinili, nakon što su ih pozvali iz gradske uprave" kazala je Ivanović.

Predsjednik SO Budva Đorđije Vujović, slaže se sa Crnogorskom.

Predsjednik Oštine Dragan Krapović je kazao da je tačno da se u pomenutom Ugovoru rasparvljalo duži vremenski period i da je većina smatrala da ovo treba na adekvatan način riješiti.

"Djuraškovićeva treba da nastavi nesmetano da radi,a niko nikome ne može garantovati pun mandat. Mi tražimo da svi Ugovori budu unfiromisani, jer smo tako obećali građanima" kazao je Krapović.